Danıştay Kararı 5. Daire 2014/1610 E. 2016/678 K. 11.02.2016 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2014/1610 E.  ,  2016/678 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2014/1610
Karar No : 2016/678

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) :
Karşı Taraf (Davalı) :Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü

Vekili :Av.
İsteğin Özeti : : Davacının, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğüne bağlı … Elektrik Dağıtım A.Ş. … İl Müdürü olarak görev yapmakta iken, 4046 sayılı Yasa’nın 22. maddesi kapsamında … Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü emrine araştırmacı olarak atanması üzerine, düzenlenen maaş nakil belgesinin ”büyük proje tazminatı” hanesinin hatalı düzenlendiğinden bahisle iptali ile söz konusu tazminatın ödenmesi gereken tarihten itibaren işletilecek olan yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmedilmesi istemiyle açtığı davada; davanın görev yönünden reddi yolunda Trabzon İdare Mahkemesince verilen kararın bozulmasına dair Danıştay Beşinci Dairesinin 5.10.2012 günlü, E:2012/1228; K:2012/5905 sayılı kararına uyularak, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğünde fiilen çalışıldıkça ödenen büyük proje tazminatının, 4046 sayılı Kanun uyarınca adı geçenin eski görevinin net ücretinin belirlenmesinde göz önüne alınmasına olanak bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddi yolunda … İdare Mahkemesince verilen … günlü, … sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
Cevabın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.
Danıştay Tetkik Hâkimi :
Düşüncesi : Mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince dosyanın tekemmül ettiği anlaşıldığından davacının yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verilmeksizin işin gereği düşünüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlıdır. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, … sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına; temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına, yürütmenin durdurulması isteği görüşülmediğinden kullanılmayan … TL harcın istemde bulunan davacıya iadesine, 11.2.2016 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

(X) KARŞI OY :

4046 sayılı Kanunun ”Kuruluşlardaki Personelin Nakli” başlıklı 22. maddesinin beşinci fıkrasında, ”Bu madde hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen sözleşmeli personel ile iş kanunlarına tâbi personele, Devlet Personel Başkanlığına bildirildikleri tarihteki kadro ve pozisyonlarına ilişkin olarak bildirim tarihi itibarıyla almakta oldukları sözleşme ücreti, ücret (fazla mesai ücreti hariç), ikramiye, bankacılık tazminatı, ek ücret, ek ödeme, teşvik ödemesi ve benzeri adlarla yapılan ödemelerin toplam net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır); nakledildiği kurum veya kuruluştaki kadro veya pozisyonlara ilişkin olarak yapılan aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminatları (ek tazminat ve bankacılık tazminatı dâhil), makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, sözleşme ücreti, ücret, ek ücret, ek ödeme, teşvik ödemesi, döner sermaye payı ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (fazla
mesai ücreti, fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. Atandıkları kurumdaki kadro unvanı veya pozisyonlarında isteğe bağlı olarak herhangi bir değişiklik olanlarla, başka kurumlara geçenlere fark tazminatı ödenmesine son verilir.” hükmü yer almaktadır.
160 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde büyük proje tazminatı, ek özel hizmet tazminatı olarak tanımlanmıştır.
4046 sayılı Kanunun 22. maddesine göre söz konusu tazminatın ek ödeme olarak kabul edilerek, davacının eski maaşının hesaplanmasında göz önünde bulundurulması gerektiğinden, İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşüncesiyle karara katılmıyorum.