Danıştay Kararı 5. Daire 2013/6619 E. 2016/317 K. 28.01.2016 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2013/6619 E.  ,  2016/317 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2013/6619
Karar No : 2016/317

Temyiz Eden (Davacı) :
Karşı Taraf (Davalı) :
Vekilleri : Av.

İsteğin Özeti : … PTT Merkez Müdürü olarak görev yapan davacının, … Merkez Müdürlüğü veya … Merkez Müdürlüğü’ne atanmak istemiyle yapmış olduğu başvurunun reddine ilişkin 19.07.2012 günlü işlemin iptali istemiyle açılan davanın; davacının bulunduğu yerde iki yıllık süresini doldurduğu ve naklen atanmak istediği müdürlük görevlerinin vekaleten yürütüldüğü açık olmakla birlikte, boş müdür kadrolarına atama yapma konusunda idarenin takdir yetkisi bulunduğu ve bu kadrolardaki görevlerin ne şekilde yürütüleceği konusunda idarenin mahkeme kararıyla zorlanamayacağı gerekçesiyle reddi yolunda … İdare Mahkemesince verilen … günlü, … sayılı kararın; dilekçede yazılı nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
Cevabın Özeti : İstemin reddi gerektiği yolundadır.
Danıştay Tetkik Hâkimi :
Düşüncesi : Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü Personeli Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin onbir ve onikinci maddelerinde bulundukları birimde iki yıl çalışan personelin yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunulabileceği, yapılacak atamada istekte bulunan personelin görev yeri ile atanmak istediği yerin norm durumunun dikkate alınacağı düzenlenmiştir. Davacının atanmak istediği … PTT Merkez Müdürlüğü ile … Eğitim Merkez Müdürlüğü görevlerinin vekaleten yürütüldüğü dikkate alındığında davacının atanmak istediği yerlerin norm durumunun uygun olduğundan, istemin reddine ilişkin işlemde kamu yararı ve hizmet gereklerine uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle kararın bozulması gerektiği düşünülmüştür.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince, 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununun geçici 4. maddesinin 3. fıkrası uyarınca Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. Genel Müdürlüğü davalı konuma alınarak işin gereği düşünüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlıdır. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, … sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına; temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına, 28/01/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.