Danıştay Kararı 5. Daire 2013/4938 E. – K. 04.06.2013 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2013/4938 E.  ,  / K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2013/4938
Karar No : 2015/8387

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü-ANKARA
Vekili :
Karşı Taraf (Davacı) :
Vekili :

İsteğin Özeti : Davalı idare emrinde görev yapan davacının, yurt dışı burslu doktora programına devam edebilmesi için verilmiş olan aylıksız izin süresinin uzatılması istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 12.4.2012 günlü, 27989 sayılı işlemin iptali istemiyle açtığı davada; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 78. maddesi uyarınca, mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere dış burslara dayanılarak gönderilen Devlet memurlarına iki yıla kadar ayrılma müsaadesi verilebileceği ve gerekirse bu sürenin en çok bir kat uzatılabileceği; yurt dışı master ve doktora programları için verilmiş olan izin süresinin üst sınıra ulaştığından bahisle izin süresinin uzatılmadığı; her bir eğitim seviyesi için anılan madde uyarınca ayrı izin hakkı tanınması gerektiği; davacıya doktora eğitimi için verilmiş olan iznin dört yıllık üst sınıra ulaşmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali yolunda … 1. İdare Mahkemesince verilen … günlü, … sayılı kararın; davalı idare tarafından, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Cevabın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hâkimi :
Düşüncesi : 657 sayılı Kanunun 78. maddesinde, mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere, dış burslara dayanılarak gönderilen Devlet memurlarına, iki yıla kadar ayrılma müsaadesi verilebilebileceği ve gerekirse bu süre en çok bir kat uzatılabileceği öngörülmüş olup, her bir eğitim seviyesi için ayrıca izin verilebileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Yurt dışı eğitimi için verilmiş izin süresi, 657 sayılı Kanunun 78. maddesinde öngörülen sürenin üst sınıra ulaşmış olduğundan, davacının izin süresinin uzatılması istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık, işlemin iptali yolundaki Mahkeme kararında ise hukuki bulumamaktadır. Açıklanan nedenlerle, Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmüştür.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlıdır. … 1. İdare Mahkemesince verilen … günlü, … sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı üzerinde bırakılmasına, 26.10.2015 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

KARŞI OY :

Davacının, 657 sayılı Kanunun 78. maddesine dayanılarak görevinden ayrılmasına müsaade edildiği anlaşıldığından; maddede bu sürenin en çok 4 yıla kadar uzatılabileceği belirtilmiş ve her öğrenim için ayrı ayrı süre hesabı yapılacağı da açıklanmamış olduğuna göre, dava konusu işlemde hukuka aykırı bir yön bulunmamaktadır. Bu nedenle, Mahkeme kararının bozulması gerektiği görüşü ile onama kararına karşıyız.