Danıştay Kararı 5. Daire 2013/10270 E. 2014/7102 K. 24.10.2014 T.

5. Daire         2013/10270 E.  ,  2014/7102 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No: 2013/10270
Karar No: 2014/7102

Temyiz Eden (Davalı): …
Karşı Taraf (Davacı): …

İsteğin Özeti: T.C.D.D. … Bölge Müdürlüğünde sivil savunma uzmanı olarak görev yapan davacı, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına katılmak istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 12.11.2007 günlü, 150 sayılı işlemin iptali istemiyle dava açmıştır.
Dava konusu işlemin iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının, uyuşmazlığın çözümünde … İdare Mahkemesinin yetkili olduğu gerekçesiyle bozulmasına ilişkin Dairemizin 7.3.2012 günlü, E:2011/6447, K:2012/854 sayılı kararına uyularak dosya … İdare Mahkemesine gönderilmiştir.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararı ile dava yetki yönünden reddedilerek, yetkili mahkemenin belirlenmesi için dava dosyası Danıştaya gönderilmiştir.
Dairemizin 17.1.2013 günlü, E:2012/11836, K:2013/139 sayılı kararı ile dava dosyasının, davanın görüm ve çözümünde yetkili olduğu belirlenen … İdare Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; İçişleri Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 7. maddesinin (ç) bendinde, il planlama ve koordinasyon kadrosuna atanabilmek için Bakanlık merkez veya taşra teşkilatında, sayılan unvanlarda en az on yıl süre ile çalışmış olmak koşulu yer almakla birlikte, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 6. maddesi uyarınca görevin niteliği itibariyle kendi kurumlarında ve diğer kamu kurumlarında geçen hizmet sürelerinin dikkate alınması ve bu sürelerin en az iki yılının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması şartının gerektiğinin kurala bağlandığı gözönünde bulundurulduğunda; davacının Emniyet Genel Müdürlüğü emrinde geçirdiği hizmet süresinin görevde yükselme sınav ve eğitimine katılma başvurusunda değerlendirilmesi gerekirken, hizmet süresinin yetersiz olduğundan bahisle başvurusunun reddedilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline hükmedilmiştir.
Davalı idare, anılan kararın dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.

Cevabın Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hâkimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlıdır. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı üzerinde bırakılmasına, 24.10.2014 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

(X) KARŞI OY:
3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Bakanlığın teşkilat yapısı belirlenmiş, Emniyet Genel Müdürlüğü bu yapı içinde yer almamıştır. Anılan Genel Müdürlük, Bakanlığa bağlı olarak özel kanunla kurulan bağlı kuruluşlar arasında bulunmaktadır.
Hal böyle olunca, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarında geçmiş hizmetlerin İçişleri Bakanlığı merkez veya taşra teşkilatında geçmiş sayılmasına hukuki olanak yoktur.
Bu durumda; davacının, Emniyet Genel Müdürlüğünde geçen hizmet süresinin Bakanlıkta geçmiş süre kapsamında sayılmayarak, İçişleri Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 7/ç-2 maddesi hükmünde öngörülen hizmet süresi koşulunu taşımaması sebebiyle, görevde yükselme eğitimine katılma isteğinin reddi yolundaki işlemde Yönetmelik hükmüne aykırılık bulunmadığı düşüncesiyle, İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği oyu ile karara katılmıyorum.