Danıştay Kararı 5. Daire 2008/5607 E. 2009/1446 K. – T.

5. Daire         2008/5607 E.  ,  2009/1446 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No: 2008/5607
Karar No: 2009/1446

Kararın Düzeltilmesini İsteyen (Davalı) : …
Karşı Taraf: …

İsteğin Özeti: …-… Vergi Dairesi Müdürlüğünde şef olarak görev yapan davacının, … Nolu Daimi Takdir Komisyonuna aynı görevle atanmasına ilişkin 14.10.2005 günlü işlem ile kınama cezası verilmesine ilişkin 9.11.2005 günlü işlemin ve ek ücretinin kesilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açtığı davada, atama işleminin iptali isteminin reddi, davacıya verilen disiplin cezasının idari davaya konu edilebilecek içerikte bulunmaması nedeniyle bu kısmın incelenmeksizin reddi ve ek ücret ödemelerinin kesilmesine ilişkin işlemin iptali yolunda … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın davacı tarafından atama işlemine yönelik olarak temyiz edilmesi üzerine bu kararın usul yönünden bozulmasına dair Danıştay Beşinci Dairesi’nin 18.4.2008 günlü, E:2007/4560, K:2008/2248 sayılı kararının, dilekçede yazılı nedenlerle 2575 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istenilmektedir.

Cevabın Özeti: Cevap verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: Kararın düzeltilmesi isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Karar düzeltilmesi dilekçesinde ileri sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 54. maddesinde yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından istemin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
Dava; …-… Vergi Dairesi Müdürlüğünde şef olarak görev yapan davacının, … Nolu Daimi Takdir Komisyonuna aynı görevle atanmasına ilişkin 14.10.2005 günlü işlemin, kınama cezası verilmesine ilişkin 9.11.2005 günlü işlemin ve ek ücretinin kesilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararla; kamu hizmetinin daha verimli ve etkin bir şekilde yürütülebilmesi bakımından davacının naklen atanması yolunda kurulan işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı, davacıya verilen kınama cezasının idari davaya konu edilebilecek içerikte olmadığı, aldığı disiplin cezası nedeniyle ek ücretten yoksun bırakılmasının hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle atama işlemi yönünden davanın reddine, disiplin cezası yönünden incelenmeksizin reddine ve ek ücretin kesilmesine ilişkin işlemin iptaline karar verilmiştir.
Mahkeme kararının, dava konusu istemlerden atama işlemine yönelik redde dair kısmının davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine Danıştay Beşinci Dairesi’nin 18.4.2008 günlü, E:2007/4560, K:2008/2248 sayılı kararı ile İdare Mahkemesi kararı, … Vergi Dairesi Başkanlığı’nın davada hasım olamayacağı nedeniyle bozulmuştur.
Davalı idare, Vergi Dairesi Başkanlığının taraf olabileceğini ileri sürerek kararın düzeltilmesini ve İdare Mahkemesi kararının onanmasını istemektedir.
5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun (28.2.2009 günlü, 27155 Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5838 sayılı Yasa’nın 32.maddesi ile değişik) 24 .maddesinin ikinci fıkrasında, “Vergi Dairesi Başkanlığı; yetki alanı içindeki mükellefi tespit etmek, vergi ve benzeri mali yükümlülüklere ilişkin tarh, tahakkuk, tahsil, terkin, tecil, iade, ödeme, muhasebe ve benzeri işlemleri yapmak, (Değişik ibare) bu işlemler ile personel atama, disiplin, terfi, sicil, harcırah ve benzeri özlük işlemlerinden dolayı idarî yargı mercileri nezdinde yaratılan ihtilaflarla ilgili olarak bu merciler nezdinde talep ve savunmalarda bulunmak, gerektiğinde temyiz ve tashihi karar talebinde bulunmak, yargı kararlarının uygulanması işlemlerini yürütmek, vergi uygulamalarını geliştirmek ve iyileştirmek, mükelleflere kanunların uygulanması ile ilgili görüş bildirmek, mükellefi hakları konusunda bilgilendirmek ve uygulamalarında mükellef haklarını gözetmek, mükellef hizmetleri ile bilgi işlem, istatistik, bilgi toplama, eğitim, satın alma, kiralama, vergi inceleme ve denetimi, uzlaşma, takdir ve benzeri görevleri ve işlemleri yürütmekle görevli ve yetkilidir.” hükmü yer almıştır.
5345 sayılı Kanunun 24. maddesinde yapılan bu değişiklik ve değişikliğe ilişkin Yasa tasarısının gerekçesi birlikte ele alındığında, bu değişiklikle Vergi Dairesi Başkanlıklarının idari davalarda taraf olmasının amaçlandığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle, her ne kadar işlem, mahkeme kararı ve temyizen Dairemizce verilen karar tarihleri itibariyle Vergi Dairesi Başkanlığının taraf olmaları hukuken olası değilse de, kararın bozulmuş bulunması nedeniyle dosyanın mahkemece yeniden ele alınması sırasında Yasa değişikliği nedeniyle Vergi Dairesi Başkanlığının taraf olmaının mümkün bulunduğu nazara alınarak, karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairemizce verilen 8.4.2008 günlü, E:2007/4560, K:2008/2248 sayılı karar kaldırılarak uyuşmazlığın esasına geçildi:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlıdır. … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına, 18.3.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.