Danıştay Kararı 5. Daire 2005/5899 E. 2005/6442 K. 27.12.2005 T.

5. Daire         2005/5899 E.  ,  2005/6442 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No: 2005/5899
Karar No: 2005/6442

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili: …
Karşı Taraf: Maliye Bakanlığı

İsteğin Özeti: … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca bozulması isteminden ibarettir.

Cevabın Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Gelirler Kontrolörleri … Grup Başkanlığında gelirler başkontrolörü olarak görev yapan davacı, Maliye Bakanlığınca 2004 yılında yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecekler listesinde adına yer verilmemesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açtığı davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararının bozulmasını istemektedir.
Yetiştirilmek Amacıyla Yurtdışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesinde, Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesindeki koşulları taşıyan, bütçe olanakları veya dış burslarla yabancı ülkelere gönderilecek Devlet memurlarının, kurumlarınca teşkil edilecek sınav kurullarınca yarışma sınavı veya seçme suretiyle saptanacağı, hangi hallerde sınav, hangi hallerde seçmeye başvurulacağının sınav kurulunca kararlaştırılacağı kuralına yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, yurt dışına gönderileceklerle ilgili olarak sınav kurulunun oluşturulmadığı, doğrudan seçme yöntemi ile yurtdışına gönderileceklerin belirlendiği anlaşılmakla, dava konusu işlemde mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, temyize konu İdare Mahkemesi kararının bozulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesi’nce dosya tekemmül ettiğinden, davacının yürütmenin durdurulması istemi hakkında bir karar verilmeksizin işin gereği düşünüldü:
Gelirler Kontrolörleri … Grup Başkanlığında gelirler başkontrolörü olarak görev yapan davacı, Maliye Bakanlığınca 2004 yılında yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecekler listesinde adına yer verilmemesine ilişikin işlemin iptali istemiyle dava açmıştır.
… İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararla; kıdem durumu dışında liyakat yönünden davacıyla aynı düzeyde veya daha üst düzeyde olan aday meslektaşları arasından yapılan belirlemede, idarenin takdir yetkisi bulunduğu ve bu yetki kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda yurt dışına gönderilmemesi yolunda kurulan işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davacı, kıdemli olduğunu ve “Yetiştirilmek Amacıyla Yutdışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik” hükmüne aykırı olarak sınav kurulu oluşturulmadan yutdışına gideceklerin belirlendiğini öne sürerek temyize konu İdare Mahkemesi kararının bozulmasını istemektedir.
Yetiştirilmek Amacıyla Yutdışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmeliğin, 6.maddesinde yabancı memleketlere gönderileceklerde aranılacak şartlar belirtildikten sonra, “Sınav veya Seçme” başlıklı 7.maddesinde; ” Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesindeki koşulları taşıyan, bütçe olanakları veya dış burslarla yabancı ülkelere gönderilecek Devlet memurları, kurumlarınca teşkil edilecek sınav kurullarınca yarışma sınavı veya (öğrenim, hizmetteki durumu, hizmetle ilgili belge ve nitelikleri gözönünde bulundurularak yapılacak) seçme suretiyle saptanır.
Hangi hallerde sınav, hangi hallerde seçmeye başvurulacağı sınav kurulunca kararlaştırılır. ” hükmü yer almıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden, davalı idarece yutdışına gönderileceklerle ilgili olarak sınav kurulunun oluşturulmadığı, doğrudan seçme yöntemine başvurularak yurtdışına gönderileceklerin belirlendiği anlaşılmaktadır.
Yukarıda yer alan yönetmelik hükmü uyarınca, yutdışına gönderileceklerle ilgili olarak sınav kurulunun oluşturulması ve bu kurul tarafından sınav veya seçme yöntemi hakkında bir karar verilmesi gerekmekte iken, bu şekilde bir kurul oluşturulmadan tesis edilen işlem de mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.
Durum böyle olunca; dava konusu işlemde ve davanın reddi yolundaki Mahkeme kararında hukuksal isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulüyle, … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinin 1/b. fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Kanun’la değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar da gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adıgeçen Mahkeme’ye gönderilmesine, kullanılmayan … YTL. yürütmenin durdurulması harcı ile … YTL. posta pulunun istemi halinde davacıya iadesine 27.12.2005 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.