Danıştay Kararı 5. Daire 2004/2813 E. 2005/5008 K. 08.11.2005 T.

5. Daire         2004/2813 E.  ,  2005/5008 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No: 2004/2813
Karar No: 2005/5008

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): TEKEL Genel Müdürlüğü
Vekili: …
Karşı Taraf: …
Vekili: …

İsteğin Özeti: … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenmektedir.

Cevabın Özeti: Cevap verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: Devlet memurlarının Görevde Yükselme Yönetmeliğine aykırı olarak görevde yükselme sınavına katılma konusunda sınırlama getiren davalı idare Personelinin Yer ve Görev Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 29. maddesi uyarınca kurulan işlemde hukuka uyarlık bulunmadığından, dava konusu işlemi iptal eden Mahkeme kararının bu gerekçeyle onanması gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Dava, şef yardımcısı olan davacının 14-15-12.2002 tarihlerinde girdiği şeflik sınavının iptal edilmesine ilişkin işlemin iptali istemi ile açılmış, İdare Mahkemesince dava konusu işlem iptal edilmiştir.
Tekel Personelinin Yer ve Görev Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 29.maddesinde “Ünvanlı kadrolara bu yönetmeliğe uygun olarak atanan kuruluş personeli geçerli mazereti olmadan süresi içinde göreve başlamaz veya isteminden sarfınazar ederse, atamaları ve sınavın bunlara ilişkin sonuçları iptal edilir. Bu durumda olanlar aynı görev için açılan bir sonraki sınava katılamazlar” hükmü yer almıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden, davacının 21-24-25.10.1994 tarihleri arasında yapılan şeflik sınavına girerek başarılı olduğu ve… Baş Müdürlüğü Şefliğine atandığı, ancak göreve başlamadığı, daha sonra 14-15.12.2002 tarihlerinde girdiği şeflik sınavında da başarılı olduğu, ancak, yönetmeliğin 29.maddesi uyarınca sınav sonucunun iptal edildiği, 1994 yılında yapılan sınavdan sonra ilk kez 2002 yılında şeflik sınavının yapıldığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda dava konusu işlemde mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin kabulü ile İdare Mahkemesi kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesi’nce işin gereği düşünüldü:
… TEKEL Pazarlama ve Dağıtım Başmüdürlüğünde şef yardımcısı olarak görev yapan davacı, 14-16.12.2002 tarihlerinde yapılan şeflik sınavının iptal edilmesine ilişkin 5.2.2003 günlü, 21 sayılı işlemin iptali istemiyle dava açmıştır.
… İdare Mahkemesi’nin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; TEKEL Personelinin Yer ve Görev Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 29. maddesinde, unvan yükseltme sınavına girip de sonucundan vazgeçilmesi halinde ilgilinin bir sonraki sınava alınmayacağı hususunun öngörüldüğü, davacının ise 1994 yılında girdiği sınav sonucunda yapılan atamasından vazgeçtiği, bu sınavdan sonraki unvan yükseltme sınavına girme isteminin davalı idarece reddedildiği, bu nedenle 2002 yılı unvan yükseltme sınavından başarılı olması üzerine sınava sehven iştirak ettirildiği gerekçesiyle sınav sonucunun iptali yolunda gidilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.
Davalı idare, davacının 1994 yılında girdiği ve başarılı oludğu sınav sonucunda şeflik kadrosuna atandığını ancak bu hakkından vazgeçtiğini, bu sınavdan sonra ilgili Yönetmelik uyarınca yapılan ilk sınava katılmasının mümkün olmadığını, bu nedenle kurulan işlemin hukuka uygun olduğunu öne sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
TEKEL Personelinin Yer ve Görevde Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 29. maddesinde “Unvanlı kadrolara bu Yönetmeliğe uygun olarak atanan kuruluş personeli geçerli mazereti olmadan süresi içinde göreve başlamaz veya isteminden sarfınazar ederse, atamaları ve sınavın bunlara ilişkin sonuçları iptal edilir. Bu durumda olanlar aynı görev için açılan bir sonraki sınava katılamazlar.”hükmü yer almaktadır.
Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Genel Yönetmeliğin 11. maddesinde “Görevde yükselme eğitimini tamamlayanların bu Yönetmelik kapsamında bulunan görevlere atanabilmeleri için, kurumlarınca çıkarılacak görevde yükselme yönetmeliğine uygun olarak yapılacak sınava katılarak başarılı bulunmaları şarttır. Yapılan sınav sonucunda başarılı bulunanlar arasından, sınavda başarı sıralamasına göre boş kadro sayısı kadar atama yapılır. Sınav sonuçları aynı görev için yapılacak müteakip sınava kadar geçerlidir” hükmü yer almıştır.
Dosyanın incelenmesinden, … Tekel Pazarlama ve Dağıtım Başmüdürlüğünde şef yardımcısı olarak görev yapan davacının, TEKEL Personelinin Yer ve Görev Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik uyarınca katıldığı eğitim programı sonunda 21-24-25.10.1994 tarihlerinde yapılan yazılı ve sözlü sınavını kazanması nedeniyle 10.11.1994 günlü işlemle … Başmüdürlüğüne şef olarak atandığı, ancak 15.11.1994 günlü dilekçesiyle şef olarak atanma hakkından vazgeçtiği, 1999 yılında yeniden açılması planlanan ancak daha sonra yapılmasından vazgeçilen sınava katılma isteminin de reddedildiği, daha sonra 14-16.12.2002 tarihinde yapılan sınavda ise başarılı olmasına karşın ilgili Yönetmeliğin 29. maddesi uyarınca 1994 yılında yapılan sınav sonucundan vazgeçtiğinden bir sonraki sınava katılamayacağı gerekçesiyle sınava katılmasına yanlışlıkla izin verildiği nedeniyle sınav sonucunun iptal edildiği anlaşılmaktadır.
Devlet memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin yukarıda yazılı 11. maddesi uyarınca görevde yükselme kapsamında bulunan görevlere atanabilmek için görevde yükselme sınavı sonucunda başarılı olma ve boş kadronun bulunması şartı getirilmiş olup, sözkonusu sınava girme sayısı konusunda ise herhangi bir sınırlama getirilmediğinden genel yönetmeliğe aykırı olarak davalı idare personelinin Yer ve Görev Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 29. maddesinde getirilen, yapılan sınav sonucunda atamaları yapılanların atanma isteminden vazgeçmesi halinde aynı görev için açılacak bir sonraki sınava katılamayacaklarına ilişkin sınırlamada ve bu hüküm uyarınca kurulan işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin reddiyle … İdare Mahkemesi’nce verilen ve hüküm fıkrası itibariyle hukuka uygun bulunan … günlü, E:…, K:… sayılı kararın yukarıda belirtilen gerekçeyle onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına, fazladan alınan başvuru harcının davalı idareye iadesine, 8.11.2005 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.