Danıştay Kararı 5. Daire 2003/4231 E. 2004/815 K. 01.03.2004 T.

5. Daire         2003/4231 E.  ,  2004/815 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No: 2003/4231
Karar No: 2004/815

Kararın Düzeltilmesini İsteyen (Davacı): …
Vekili: …
Karşı Taraf: Adalet Bakanlığı

İsteğin Özeti: …Barosu Başkanlığı’nın … Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi hakkında yaptığı şikayet üzerine, davalı idarece muamele tayinine mahal görülmediği yolunda tesis edilen 15.1.1998 günlü işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddine dair … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın onanmasına dair Danıştay Beşinci Dairesi’nin 26.11.2002 günlü, E:1999/2328, K:2002/4624 sayılı kararının, davacı tarafından, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istenilmektedir.

Cevabın Özeti: Düzeltilmesi istenen kararın yöntem ve yasaya uygun olduğu, ileri sürülen nedenlerin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 54. maddesine uymadığı, bu nedenle istemin reddi gerektiği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: Düzeltilmesi istenen karar yöntem ve yasaya uygun bulunduğundan, istemin reddi gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Kararın düzeltilmesi dilekçesinde ileri sürülen nedenler, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 54. maddesinde yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından istemin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesi’nce işin gereği düşünüldü:
Davacı Baro Başkanlığı … Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi hakkında yaptıkları şikayet üzerine davalı idarece verilen 15.1.1998 günlü, hakim hakkında muamele tayinine mahal görülmediği yolundaki cevabın iptali istemiyle dava açmıştır.
… İdare Mahkemesi’nin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; dava konusu işleme esas teşkil eden soruşturma dosyasındaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden, şikayet edilen hakim hakkında 2802 sayılı Kanunun 82. maddesi uyarınca verilen kararda hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.
Davacının temyiz başvurusu, Danıştay Beşinci Dairesi’nin 26.11.2002 günlü, E:1999/2328, K:2003/4624 sayılı kararıyla reddedilerek anılan Mahkeme kararı, dayandığı gerekçenin hukuk ve usule uygun olduğu belirtilerek onanmıştır.
Davacı, CMUK’nda açık bir hüküm bulunmamasına karşın, … Asliye Ceza Mahkemesi Hakiminin Kanuna aykırı davranarak savunma hakkını engellediğini ileri sürerek kararın düzeltilmesini istemektedir.
Karar düzeltme dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 54. maddesinin (c) bendine uygun görüldüğünden Dairemizce verilen karar kaldırılarak uyuşmazlık yeniden incelendi:
Davacı Baro Başkanlığı’nın şikayeti üzerine … Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi hakkında yapılan inceleme sonucunda işlem yapılmasına gerek görülmediğine ilişkin olarak tesis edilen işlem, ilgili hakkında disiplin ve ceza soruşturması açılmamasına ilişkin bir karar olup, bu kararın “idari işlem” niteliğini taşımaması nedeniyle iptal ve tam yargı davasına konu edilemeyeceği açık bulunduğundan, sözkonusu işlemin iptali istemiyle açılan davanın bu gerekçeyle reddedilmemesinde hukuki isabet görülmemiş ise de, bu husus hüküm fıkrası hukuka uygun bulunan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin reddiyle, … İdare Mahkemesi’nce verilen ve hüküm fıkrası itibariyle hukuka uygun bulunan … günlü, E:…, K:… sayılı kararın yukarıda belirtilen gerekçeyle onanmasına, 1.3.2004 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

(X) KARŞI OY:
Davacının bir hakim hakkındaki şikayeti üzerine davalı idarece “muamele tayinine mahal görülmemiştir” şeklinde cevap verilmiş olup dava bu işlemin iptali isteğiyle açılmıştır.
İptali istenilen işlem, bir idari işlemdir.
Ayrıca, davalı idarenin şikayet dilekçesi üzerine verdiği ve davacıya bildirdiği kararın incelenebileceği başka bir idari birim veya yargı mercii kalmadığı ve bu yoldaki kararlara yargı yolunu kapayan bir yasa hükmü bulunmadığı cihetle, Anasaya’nın 125. maddesinde öngörülen “idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır” ilkesi uyarınca, davalı idare işleminin davaya konu olabileceği tabiidir.
Bu nedenle, temyiz isteğinin, dava konusu işlemin esasına yönelik tarzda incelenmesi suretiyle verilen Dairemiz kararının düzeltilmesi isteminin reddine karar verilmesi gerektiği düşüncesiyle karara katılmıyoruz.