Danıştay Kararı 5. Daire 2002/882 E. 2005/2183 K. 25.04.2005 T.

5. Daire         2002/882 E.  ,  2005/2183 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No: 2002/882
Karar No: 2005/2183

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): …
Vekili: …
Karşı Taraf: …

İsteğin Özeti: … A.Ş. Genel Müdürlüğünde Başmüfettiş olarak görev yapan davacının, hakediş, izin, rapor gibi işlemleri APK Dairesi Başkanılğınca takip edilmek üzere, onay tarihi itibariyle mevcut istihdam yerinde kalmak kaydıyla Teftiş Kurulu Başkanlığı dışında Genel Müdürlük makamına bağlı olarak görevlendirilmesine ilişkin 25.8.2000 tarihli işlemin kendisiyle ilgili kısmının; müfettişlerin teftiş hizmetlerinin gerekleriyle bağdaşmayan, ahlaki, mesleki ve sıhhı yetersizlikleri tespit edilmedikçe görevden alınamayacakları ve istekleri dışında idari göreve atamayacakları yolundaki genel düzenleme dikkate alındığında ve davacının asli ve sürekli görevlere ilişkin kadrolarda yer alan 1. dereceli başmüfettişlik kadrosuna atanmasının yapılmaması yönündeki işlemin Mahkemelerince iptal edilmesi nedeniyle davacının asli ve sürekli başmüfettişlik kadrosuna atanmasının zorunlu olması karşısında hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptali yolunda … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Cevabın Özeti: Cevap verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince 2577 sayılı Yasanın 17/2. maddesi uyarınca duruşma yapılmasına gerek görülmeyerek işin gereği düşünüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlıdır. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı üzerinde bırakılmasına, posta pulundan artan …- liranın isteği halinde davalıya verilmesine 25.4.2005 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.