Danıştay Kararı 5. Daire 2002/2565 E. 2003/635 K. 03.03.2003 T.

5. Daire         2002/2565 E.  ,  2003/635 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No: 2002/2565
Karar No: 2003/635

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): …
Vekili: …
Karşı Taraf: …

İsteğin Özeti: Sigorta Müfettiş Yardımcısı kadrosunda olup yeterlik sınavında başarılı olan davacının, Sigorta Müfettişliğine atanması yolundaki başvurusunun yanıt verilmeyerek reddine ilişkin işlemin, yeterlik sınavını kazanarak müfettiş kadrosuna atanmaya hak kazanan davacının, üç yıl gibi uzun bir yetiştirme süresinden geçtiği gözönüne alındığında, bu sürede kadroların hazırlanması olanaklı iken, bütün bunlar yapılmaksızın durumlarına uygun boş kadro bulunmadığı ileri sürülerek müfettiş kadrosuna atanmamasında hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle iptali, davacının emsali müfettiş yardımcılarının müfettiş kadrosuna atandığı tarih ile kendisinin bu kadroya atanacağı tarih arasında oluşan müfettiş yardımcılığı ile müfettişlik arasındaki maaş ve özlük haklarının dava tarihinden itibaren yürütülecek yasal faiziyle birlikte hesaplanarak davacıya ödenmesi yolunda … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Cevabın Özeti: Cevap verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle İdare Mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlıdır. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı yönetim üzerinde bırakılmasına, 3.3.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.