Danıştay Kararı 5. Daire 2001/550 E. 2004/3426 K. 30.09.2004 T.

5. Daire         2001/550 E.  ,  2004/3426 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No: 2001/550
Karar No: 2004/3426

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili: …
Karşı Taraf: Adalet Bakanlığı

İsteğin Özeti: … İş Mahkemesi Yazı İşleri Müdürlüğü görevini geçici olarak yürüten davacının, boş bulunan ya da boşalacak yazı işleri müdürlüğü kadrolarından birine asaleten atanmak için yaptığı başvurunun reddine ilişkin 15.12.1999 günlü, 675 sayılı işlemin iptali istemiyle açtığı davanın; yönetimlerin boş kadrolara naklen ya da terfien atama yapma konusunda takdir yetkileri bulunmak olup, bu konuda yargı yoluyla zorlanmalarına olanak bulunmadığı gibi davacının … Devlet Güvenlik Mahkemesi Adalet Komisyonunca 1993 yılında yapılan sınavda başarılı olması başka bir komisyonun yargı çevresindeki mahkemelerde açık bulunan ya da açılacak bulunan yazı işleri müdürlüğü kadrosuna atanması için kazanılmış hak oluşturmayacağından dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle reddi yolunda … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Cevabın Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlıdır. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına, 30.9.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.