Danıştay Kararı 5. Daire 2000/5846 E. 2004/52 K. 20.01.2004 T.

5. Daire         2000/5846 E.  ,  2004/52 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No: 2000/5846
Karar No: 2004/52

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): Orman Bakanlığı
Karşı Taraf: …

İsteğin Özeti: Davacının, resmi tabip raporuna istinaden serbest diş hekimine yaptırdığı diş tedavisi için, …-TL ödediği halde tedavi yardımının …-TL eksik tahakkuk ettirilmesine ilişkin işlemin iptali ve …-TL’nın yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmedilmesi istemiyle açtığı davada, 657 sayılı Yasa’nın “Tedavi Yardımı” başlıklı 209. maddesi ile Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği’nin 22. maddesinde, tedavi özel sağlık kuruluşlarında sağlandığı takdirde, talep edilen paranın hasta tarafından hekime ödeneceğinin ve alınacak fatura ilgili kuruma verilerek bedelinin kurumdan alınacağının öngörüldüğü; aynı Yönetmeliğinin 31. maddesinde ise, kullanılan altın ve benzeri diğer benzeri kıymetli madenlerin bedelinin ödenmeyeceğinin belirtildiği; bunun dışında tedavi giderlerinin ödenmesi konusunda bir bedel sınırlaması getirilmediği, dava konusu olayda resmi tabip raporuyla özel hekimce tedaviye gerek görülmüş olduğundan, davacının diş tedavi bedelinin tamamının ödenmesi gerektiği; bu durumda, davacıya, diş tedavi bedeli olarak ödediği …- liradan, davalı idarece karşılanan …- liranın düşülmesi suretiyle kalan …- liranın ödenmesi gerektiği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali, …- lira tutarındaki tedavi ücretinin, davanın açıldığı 15.7.1999 tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine hükmedilmesi yolunda … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca bozulması isteminden ibarettir.

Cevabın Özeti: Cevap verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesi’nce işin gereği düşünüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlıdır.
Davacının diş tedavisinde Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği’nin 31. maddesinde belirtilen kıymetli maddelerden kullanılmadığı anlaşılmış olup, davacıya, diş tedavisi için yapmış olduğu harcamaların, Türk Diş Hekimleri Birliği’nin o yılki diş tedavileri ücret tarifelerindeki bedellere göre ödeneceği açıktır.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı üzerinde bırakılmasına, 20.1.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.