Danıştay Kararı 5. Daire 1999/4521 E. 2003/52 K. 16.01.2003 T.

5. Daire         1999/4521 E.  ,  2003/52 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No: 1999/4521
Karar No: 2003/52

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalılar) : 1- … 2- … Valiliği
Karşı Taraf: …

İsteğin Özeti: … Lisesi Edebiyat öğretmeni olan davacının, eşinin rahatsızlığından dolayı … Üniversitesi Tıp Fakültesine gitmesi nedeniyle …-… arası taşıt ücreti ile yevmiyelerinin ödenmemesine ilişkin Maliye Bakanlığının 16.1.1998 gün ve 650 sayılı işlemi ile … Valiliğinin 5.2.1999 günlü, 69 sayılı işleminin; 6245 sayılı Harcırah Kanununun 18/c maddesi ile Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin 8. maddesinin A fıkrasının birlikte değerlendirilmesinden; bağlı oldukları sağlık kurumlarınca tedavi amacıyla ikamet mahalli dışına gönderilenlere (yasal koşulları taşıması durumunda refakatçisine de) ayakta tedavi süresince gündelik ve ikamet ettikleri yer ile tedavi kurumu arasındaki mutad taşıma ücreti ödeneceği, ayrıca kurum doktorunun zorunlu görmesi durumunda hasta memuru Tıp Fakültelerinin hastanelerinden birine de gönderebileceği, bu durumda davacının mevzuatta öngörülen yöntem ve esaslara uygun olarak eşinin tedavisi sonucu kendisine ve eşine yasal olarak ödenmesi zorunlu yol masrafı ve yevmiyelerinin ödenmemesine ilişkinn işlemlerde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptali ve tahakkuk edecek taşıt ücreti ve yevmiyelerinin davacıya ödenmesine hükmedilmesi yolunda … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Cevabın Özeti: Cevap verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.

Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle İdare Mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 17/2. maddesi uyarınca davalı Bakanlığın duruşma istemi yerinde görülmeyerek işin gereği düşünüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlıdır. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı yönetimler üzerinde bırakılmasına, 16.1.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.