Danıştay Kararı 5. Daire 1997/1928 E. 1997/3104 K. 17.12.1997 T.

5. Daire         1997/1928 E.  ,  1997/3104 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No: 1997/1928
Karar No: 1997/3104

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): …
Karşı Taraf: …
Vekili: …

İsteğin Özeti: … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının dilekçede yazılı nedenlerle temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Savunmanın Özeti: Temyizi istenen kararın usul ve kanuna uygun olduğu, bu nedenle istemin reddi gerekeceği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
Dava, … Polis Karakolunda komiser yardımcısı olarak görev yapan davacının, yabancı uyruklu bir bayanla evlenmek için izin verilmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 28.9.1995 günlü, 221901 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; 26.8.1995 gün ve 22386 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Polis Okulları Yönetmeliğinin 8. maddesinin J bendinde “yabancı uyruklu ile evli veya yaşar bulunmamak” koşulunun Polis Okullarına ve Özel Harekat Polis Okullarına girmek isteyen adaylarda aranan koşullar arasında sayıldığı; benzer koşulun Polis Akademisine Giriş Yönetmeliğinin 6/c bendinde de akademiye girmek isteyen adaylar için öngörüldüğü; davacının yabancı uyruklu bir bayanla evlenmek için, izin verilmesi istemiyle yaptığı başvurunun yukarıda anılan yönetmelik hükümleri uyarınca reddedildiği; komiser yardımcısı olan davacının polis okullarına giriş şartlarıyla ilgili kurallar kapsamında kabul edilemeyeceği gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.
Davalı idare, emniyet hizmetleri sınıfında çalışan polislerin herkesle evlenemeyeceğini; bu hususun çeşitli yönetmelik ve tüzük hükümleriyle de düzenlendiğini; işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığını öne sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
T.C. Anayasasının 70. maddesinde; “Her Türk kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği, niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez.” kuralı getirilmiştir.
Öte yandan Devlet Memurlarının statüleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiş olup, bu Kanunun Devlet Memurluğuna alınacaklarda aranan şartları düzenleyen 48. maddesinin (A) bendinde genel şartlar sayılmış, bu şartlar arasında, “yabancı ile evli olmama” şartı yer almamıştır. Yine aynı Kanunun I. Kısmının 4. Bölümünde de Devlet Memurlarıyla ilgili yasaklar belirtilmiş yabancı ile evli olmama şeklinde bir yasak getirilmemiştir.
Her ne kadar 657 sayılı Yasanın 48. maddesinin (B) bendinin 2. fıkrasında, devlet memurluğuna alınacaklar için, kurumların özel kanun ve diğer mevzuatında belirtilen şartları taşımaları gerektiği hükmü getirilmiş ise de; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa, 2261 sayılı Kanunun 5. maddesiyle eklenen ek geçici 54. maddesinde yer alan, Emniyet Örgütü mensupları hakkında uygulanmakta olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, ek ve değişiklikleri ilgili kanun hükmünde kararnameler ve bu yasalara dayanılarak çıkartılan yönetmelik kapsamına giren konuların Emniyet Örgütünün hizmet ve kuruluşunun niteliği ve özelliği gözönünde tutularak özel bir kanunla düzenleneceği, bu düzenleme yapılıncaya kadar Emniyet Örgütü mensupları hakkında halen yürürlükte bulunan sözkonusu hükümlerin uygulanmasına devam olunacağı hükmü ve henüz belirtilen yasal düzenlemenin yapılmamış olması karşısında Emniyet Hizmetleri mensupları için de 657 sayılı Kanunun uygulanacağı tabidir. Bu durumda gerek yukarıdan beri belirtilen 657 sayılı Kanunda, gerekse Emniyet teşkilatıyla ilgili diğer kanunlarda yer alamayan bir düzenlemenin yasal dayanağı olmaksızın yönetmelik hükmü ile getirilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Esasen Mahkeme kararında da vurgulandığı gibi, adıgeçen yönetmeliklerde sayılan koşullar, polis okulları ve polis akademesine alınacak öğrencilerde aranan koşullar olup, polis memurunun yabancı ile evlenmesini yasaklayan bir kural Emniyet Örgütü ile ilgili diğer mevzuatta da düzenlenmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin reddi ile, … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın yukarıda belirtilen gerekçenin de eklenmesi suretiyle onanmasına, 17.12.1997 tarihinde oybirliği ile karar verildi.