Danıştay Kararı 5. Daire 1996/503 E. 1998/2723 K. 19.11.1998 T.

5. Daire         1996/503 E.  ,  1998/2723 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No: 1996/503
Karar No: 1998/2723

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): Gazi Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili: …
Diğer Davalı: Milli Eğitim Bakanlığı
Karşı Taraf: …
Vekili: …

İsteğin Özeti: … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının dilekçede yazılı nedenlerle temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Savunmanın Özeti: Savunma verilmemiştir

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından, anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
Davacı, Gazi Yüksek Öğretmen Okulu Resim Öğretmenliğinden, … Ortaokulu Resim Öğretmenliğine naklen atanmasına ilişkin işlemin Danıştay Beşinci Dairesinin 30.12.1983 günlü, E:1981/928, K:1993/8879 sayılı kararıyla iptal edilmesi üzerine, bu kararın davalı idarece uygulanmamasından doğan ve dava tarihinden sonra da sürecek olan maddi ve manevi zararları ile iptal kararına konu olan işlem sebebiyle yoksun kaldığı parasal haklarının ödenmesine hükmedilmesi istemiyle dava açmıştır.
… İdare Mahkemesinin Danıştay Beşinci Dairesinin 8.6.1995 günlü, E:1992/2407, K:1995/2114 sayılı bozma kararına uyularak verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla, Anayasanın 138. ve 125. maddelerinin son fıkralarına göre, idarenin iptal kararının uygulanmamasından doğan ve dava tarihinden sonra da sürecek olan zararı ödemekle yükümlü olduğu gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı ile Gazi Üniversitesi Rektörlüğünün birlikte hareket ederek davacıyı öğretim görevlisi statüsüne almaları gerekli iken aksi yöndeki işlemden kaynaklanan ve dava tarihinden sonra da devam etmekte olan maddi zararların hesaplanarak davacıya ödenmesine hükmedilmiştir.
Davalılardan Gazi Üniversitesi Rektörlüğü; bilgileri dışında karar verildiğini, olayda davalı olmadıklarını ileri sürerek … İdare Mahkemesinin, Dairemizin 8.6.1995 günlü, 1995/2114 sayılı kararına uyarak vermiş olduğu … günlü, … sayılı kararının bozulmasını istemektedir.
Temyize konu karar, Danıştay Beşinci Dairesinin 1981/928 esas sayısına kayıtlı dava nedeniyle verilmiş olan … günlü, K:… sayılı iptal kararının uygulanması ile ilgilidir. Belirtilen davada davacı Gazi Yüksek Öğretmen Okulu Resim Öğretmenliğinden … Ortaokulu Resim Öğretmenliğine naklen atanmasına ilişkin 30.8.1981 tarihli işlemin iptalini istemiş; yapılan yargılama sonunda işlem hukuka aykırı bulunarak iptal edilmiş ve iş bu iptal kararı kesinleşmiştir.
Bilindiği üzere idari yargı organlarınca verilmiş olan iptal kararları, iptal edilen idari işlemi tesis edildiği tarihten geçerli olarak ortadan kaldırırlar ve iptal edilen idari işlemden önceki hukuki durumların geri gelmesini sağlarlar. İptal kararlarının bu niteliğine ve yukarıda belirtilen iptal kararına göre davacının, naklen atama işleminin tesis edildiği 30.8.1991 tarihi itibariyle Gazi Yüksek Öğretmen Okulu Resim Öğretmeni statüsünde olduğunu kabul etmek ve bundan sonraki hukuki durumunun da bu statü esas alınarak belirlenmesi gerekmektedir.
Ancak, iptal kararının verildiği 30.12.1983 tarihinden önce, Gazi Yüksek Öğretmen Okulu 20.7.1982 günlü Resmi Gazete’de yayımlanan 41 sayılı KHK’nin 10/b maddesi uyarınca Gazi Eğitim Fakültesine dönüştürülerek Gazi Üniversitesi bünyesine dahil edilmiş olduğundan iptal kararının, davacının “Gazi Yüksek Öğretmen Okulu Resim Öğretmeni” statüsüne alınmak suretiyle uygulanmasına fiilen olanak kalmamıştır
41 sayılı KHK’nin geçici 2 nci maddesi ve daha sonra, bu KHK’nin değiştirilerek kabulüne dair 28.3.1983 günlü, 2809 sayılı Kanunun geçici 3. maddesi, bu yasal düzenlemelerin kapsamına alınan Yüksek Öğretim Kurumlarından ad, statü ve bağlantı değişikliğine tabi olanların personelinin statüsü ile ilgili ayrıntılı kurallar getirmişlerdir. Gazi Yüksek Öğretmen Okulu’nun 41 sayılı KHK’nin 10/b maddesi ile Gazi Eğitim Fakültesine dönüştürülmüş olması nedeniyle söz konusu yüksek okulun öğretmenlerinin, bu arada aldığı iptal kararının hukuki sonucu olarak 30.8.1981 tarihi itibariyle Gazi Yüksek Öğretmen Okulu Resim Öğretmeni olduğu ve bu statüsünü sürdürdüğü kabul edilen davacının 41 sayılı KHK’nin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren adı geçen KHK’nin geçici 2 nci ve 2809 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren de bu Kanunun geçici 3 üncü maddeleri kapsamında olduğunun kabul edilmesi; statüsünün de söz konusu geçici maddeler hükümleri esas alınarak belirlenmesi ve düzenlenmesi zorunludur.
Hernekadar Danıştay Beşinci Dairesinin 30.12.1983 günlü, K:1983/8879 sayılı iptal kararında davalı konumunda, dava konusu işlemi yapan idare olarak Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı yer almış ise de (işlem tarihinde Gazi Üniversitesi henüz kurulmamıştır), yukarıda açıklanan sebepler, iptal kararlarının ilgili tüm kurum ve kişilere karşı ileri sürülebilmesi, onları da bağlayan niteliği ve Anayasa’nın 138 nci, İdari Yargılama Usulü Kanununun 28 nci maddesi hükümleri uyarınca bu kararların uygulanması zorunluluğu karşısında davacı hakkındaki iptal kararının, Gazi Yüksek Öğretmen Okulu’nun hukuki halefi durumunda bulunan Gazi Eğitim Fakültesinin bünyesinde yer aldığı Gazi Üniversitesi Rektörlüğünce, yukarıda belirtilen geçici maddeler hükümleri çerçevesinde yerine getirileceği tartışmasızdır. Açıklanan ilkeler ve yasal zorunluluklar nedeniyle Gazi Üniversitesinin işbu davada davacı tarafından davalı konumunda gösterilmesine karşın İdare Mahkemesince davalı yerinden çıkartılmış ve yargılamanın takibeden evrelerinde kendisine tebligat yapılmamış olması bozmayı gerektirecek ağırlıkta bir kusur olarak kabul edilmemiş, diğer iddiaları ise hukuki dayanaktan yoksun bulunmuştur.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesinve verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına, 19.11.1998 tarihinde oybirliği ile karar verildi.