5. Daire 1994/6068 E. , 1995/954 K.
Daire : BEŞİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1995
Karar No : 954
Esas Yılı : 1994
Esas No : 6068
Karar Tarihi : 13/03/995
HAKİMLER VE SAVCILARA VERİLEN NOTLARIN İDARİ DAVAYA KONU EDİLEMEYECEĞİ HK.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 14.maddesinin 3622 sayılı Kanunla değişik 3.fıkrasının (d) bendinde idari davaya konu olacak kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olup olmadığı yönünden dava dilekçelerinin ilk incelemeye tabi tutulacağı hükme bağlanmış, aynı Kanunun “İlk İnceleme Üzerine Verilecek Karar” başlıklı 15.maddesinin 3622 sayılı Kanunla değişik 1.fıkrasının (b) bendinde de 14.maddenin 3/d bendinde yazılı hallerde davanın reddine karar verileceği hükmüne yer verilmiştir.
2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun “Yargıtay ve Danıştay Notları” başlıklı 28.maddesinin 1. ve 2.fıkralarında “Yargıtay ve Danıştay daireleri yaptıkları temyiz incelemeleri sırasında tek veya toplu olarak karar veren hakimler ile Cumhuriyet savcıları hakkında çok iyi,
iyi, orta ve zayıf olmak üzere not verirler. Not verilirken; kararda sağlanan isabet, davanın hızla yürütülmesi, duruşmalara hazırlıklı çıkılarak gereksiz gecikmelere neden olunmaması, usul hükümlerinin eksiksiz ve zamanında yerine getirilmesi, dava konularının anlayış ve yönlendirilmesi ve gerekçeli kararın yazılış, tahlil ve sonuçlandırılmasında gösterilen bsaşarı, emsal kararların gözetilmesi gibi hususlar gözönünde tutularak değerlendirme yapılır ve buna göre fiş doldurulur.
Hükmün onanmış veya bozulmuş olması, olumlu veya olumsuz not vermek için yeterli sebep olamaz.” hükmü yer almış; aynı maddenin son fıkrasına itiraz üzerine incelenen dosyalara ilişkin olarak karar veren hakimler hakkında bölge idare mahkemelerince hangi hallerde ve ne suretle not verileceğinin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirleneceği öngörülmüştür.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca kabul edilen 7.4.1983 tarih ve 3 sayılı ilke kararı ile itiraz üzerine incelenen dosyalara ilişkin olarak karar veren hakimler hakkında bölge idare mahkemesince hangi hallerde ve ne surette not verileceğine ilişkin ilkeler belirlenmiş ve kanunda yer alan değerlendirme şekline paralel bir düzenleme getirilmiştir.
Temyiz ve itiraz başvuruları üzerine yapılan inceleme sonucunda, bu başvurulara konu kararı veren Mahkeme hakimlerine, yukarıda açıklanan kanun hükmü ve buna dayanılarak alınan ilke kararı uyarınca verilen notlara ilişkin işlemleri yargısal faaliyetin bir sonucu olup, bir idari işlem niteliğinde bulunmadığından, bu işlemlerin idari davaya konu edilmeleri olanaklı değildir.
Açıklanan nedenlerle, idari davaya konu olamayacak nitelikteki davalı idare işlemine karşı açılan davanın reddine karar verildi.