Danıştay Kararı 5. Daire 1994/4212 E. 1994/4402 K. 10.10.1994 T.

5. Daire         1994/4212 E.  ,  1994/4402 K.
Daire : BEŞİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1994
Karar No : 4402
Esas Yılı : 1994
Esas No : 4212
Karar Tarihi : 10/10/994

GÖRDÜĞÜ ÖĞRENİM VE TAŞIDIĞI ÜNVAN İTİBARİYLE TEKNİK HİZMETLER SINIFINDA GÖREV ALMA NİTELİĞİNİ TAŞIMAYAN DAVACININ TEKNİK HİZMETLER SINIFINDA BİR KADROYA ATANMA İSTEĞİNİN REDDİNDE HUKUKA AYKIRILIK BULUNMADIĞI HK.

… İdare Mahkemesinin … günlü, E: …, K: … sayılı kararının dilekçede yazılı nedenlerle temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E: …, K: … sayılı kararıyla; 17.9.1987 günlü, 19577 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 87/12018 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla, Üniversitelerin Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerinin Prehistorya, Protohistorya, Önasya Arkeolojisi ve Plastik Arkeoloji Anabilim dallarından mezun olanların 657 sayılı Yasanın 36/A-4. maddesi kapsamına alındığı, uyuşmazlığın esasını … Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Paleoantropoloji Anabilim Dalı mezunu olan ve genel idare hizmetleri sınıfında müze araştırmacısı olarak görev yapan davacının söz konusu kararın kapsamı içinde değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunun oluşturduğu, Ülkemizdeki arkeolojik çalışmaların arkeologların yanısıra Antropoloji Anabilim Dalı mezunu müze araştırmacıları tarafından da yürütüldüğünün dosyada mevcut davalı idare yazılarından anlaşıldığı, YÖK Yürütme Kurulunun 13.11.1989 günlü kararıyla Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Anabilim Dalı mezunlarının teknik hizmetler sınıfına alınmalarının 2547 sayılı Yasa gereğince uygun görüldüğü, bu hukuki ve fiili durum karşısında, davacının öğrenim gördüğü bölümle, Bakanlar Kurulu kararında belirtilen bölümdeki anabilim dallarında uygulanan müfredat programını tamamladığı ve sonuç itibariyle aynı öğrenimi görmüş olduğu netice ve kanaatine varıldığından tesis edilen işlemde mevzuata ve hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiş ve başvuru tarihinden itibaren hesaplanacak parasal haklarının davalı idarece hesaplanarak davacıya ödenmesine hükmedilmiştir.
Davalı idare, Mahkemece davacının arkeolog kadrosu için gerekli eğitim şartını taşıdığı belirtildikten sonra bununla yetinilmesi gerekirken, boş kadro bulunup bulunmadığı araştırılmadan ve kurumun kadroya atanmak için başvuranlar arasında seçme hakkı bulunduğu hususu gözetilmeden karar verildiğini, kararın bu yönüyle 657 sayılı Yasanın 33.ve Anayasanın 125. maddelerine aykırı olduğunu, davacının teknik hizmetler sınıfında sayılıp sayılamayacağı hususunda Devlet Personel Başkanlığının görüşüne göre işlem tesis edildiğinden, bu Başkanlığın da davalı konumuna alınması gerektiğini öne sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin (II.) bendinde, bu Kanunun kapsamına giren kurumlarda meslekleriyle ilgili görevleri fiilen ifa eden ve meri hükümlere göre yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun Şehir Plancısı, Yüksek Şehir Plancısı, Yüksek Bölge Plancısı, jeolog, hidrojeolog, hidrolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, matematikçi, yöneylemci (Hareket araştırmacısı), matematiksel iktisatçı, ekonomici ve benzeri ile teknik öğretmen okullarından mezun olup da, öğretmenlik mesleği dışında teknik hizmetlerde çalışanların, 3437 ve 9.5.1969 tarih ve 1177 sayılı Kanunlara göre tütün eksperi yetiştirilenler ile müskirat ve çay eksperleri, fen memuru, yüksek tekniker, tekniker, teknisyen ve emsali teknik ünvanlara sahip olup, en az orta derecede mesleki tahsil görmüş bulunanların teknik hizmetler sınıfını oluşturacakları hükme bağlanmış; (A/4). bendinde de, teknik hizmetler sınıfında görev almak şartıyla belli öğrenimleri görenlerin öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece ekleneceğine işaret edilmiş; (G). bendinde ise “Bu maddede sayılan sınıfların ve fıkraların kapsamının tayininde, benzeri veya eşdeğer öğrenim veya hizmetler; ilgili Bakanlık veya kuruluşun teklifi üzerine alakalı öğretim kurumu ile Milli Eğitim Bakanlığının muadelet tevsiki ve Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığının mütalaası alınarak Bakanlar Kurulunca tespit olunur.” hükmü yer almıştır.
Sözü geçen (G) bendinin verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulunca alınan ve 17.9.1987 günlü, 19577 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 13.8.1987 günlü, 87/12018 sayılı kararla, Üniversitelerin Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümlerinin Prehistorya, Protohistorya ve Önaysa Arkeolojisi, Plastik Arkeoloji Anabilim Dallarından mezun olanlar da adı geçen kanunun 36/A-4. maddesi kapsamına alınmıştır.
… Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Paleoantropoloji Anabilim Dalı mezunu olan davacının … Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğünde Genel İdare Hizmetleri sınıfında müze araştırmacısı olarak görev yapmakta iken 23.9.1992 günlü dilekçesiyle davalı idareye başvurarak teknik hizmetler sınıfında Arkeolog kadrosuna atanmasını istediği, bu isteğinin cevap verilmemek suretiyle reddedilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden anlaşılmıştır.
Belirtilen duruma ve hukuksal düzenlemeye göre, gördüğü öğrenim ve taşıdığı ünvan itibariyle teknik hizmetler sınıfında görev alma niteliklerini taşımayan ve 1987 yılında yayınlanan söz konusu Bakanlar Kurulu kararı kapsamında da bulunmayan davacının, ancak anılan Yasanın 36/G. maddesi gereğince çıkarılacak bir Bakanlar Kurulu kararı ile Paleoantropoloji anabilim dalı mezunlarının teknik hizmetler sınıfına alınmaları halinde sözü geçen sınıfa ait bir kadroya atanması mümkün olduğundan, teknik hizmetler sınıfına atanması isteğinin reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık ve bu işlemin iptali yolunda verilen temyize konu kararda da hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin kabulü ile … İdare Mahkemesinin … sayılı kararının 2577 sayılı İdari Yargılama Usülü Kanununun 49. maddesinin 1/b. fıkrası uyarınca bozulmasına karar verildi.