5. Daire 1989/31 E. , 1989/1961 K.
Daire : BEŞİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 1961
Esas Yılı : 1989
Esas No : 31
Karar Tarihi : 16/11/989
2547 SAYILI YASANIN 41.MADDESİNE GÖRE YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARININ ÖĞRETİM ÜYESİ İHTİYAÇLARININ, ANCAK, YETERLİ SAYIDA ÖĞRETİM ÜYESİ OLAN YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDAN KARŞILANABİLECEĞİ HK.
… Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Kamu Yönetimi Bölümü Hukuk Bilimleri Anabilim Dalında görevli öğretim üyesi olan davacı, 2547 sayılı yasanın 41.maddesi uyarınca iki yarıyıl süreyle … Üniversitesi Hukuk Fakültesinde İdare Hukuku dersini vermek üzere görevlendirilmesine ilişkin işlemin iptalini istemektedir.
2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun “Öğretim üyesi ihtiyacının karşılanması” başlıklı 41.maddesinin 1.fıkrasında “Yükseköğretim Kurulunca; bu kanun kapsamındaki Devlet Yükseköğretim kurumlarının çeşitli bilim ve sanat dallarındaki öğretim üyesi ihtiyaçları ve bu öğretim üyesi ihtiyaçlarının hangi yüksek öğretim kurumlarından karşılanacağı öğretim üyesi mevcutları dikkate alınarak tespit edilir ve ihtiyaçlar karşılanmak üzere ilgili üniversitelere bildirilir. Bu üniversitelerin rektörleri Yükseköğretim Kurulunca ihtiyaç listelerinin kendilerine intikal ettirilmesi tarihinden itibaren en çok iki hafta içinde, ihtiyaçları karşılamak üzere hangi öğretim üyelerini görevlendirdiklerini Yükseköğretim Kuruluna bildirirler. Bu görevlendirmeler bir yarıyıldan az dört yarıyıldan fazla olmamak üzere kadroları kendi üniversitelerinde kalmak kaydıyla yapılır.” hükmü yer almıştır. Fıkradan anlaşılacağı üzere yüksek öğretim kurumlarının öğretim üyesi ihtiyacı ve bu ihtiyacın hangi Yükseköğretim kurumlarından karşılanacağı hususu üyesi mevcutları dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulunca tesbit edilerek ilgili üniversitelere listeler halinde gönderilecek, ilgili üniversite rektörleride ihtiyaçları karşılamak üzere hangi öğretim üyelerini görevlendirdiklerini yükseköğretim kuruluna bildireceklerdir.
Ara kararı ile istenen belgelerin incelenmesinden, Yükseköğretim Kurulunca kanunda öngörülen biçimde bir tespit yapılmadığı, … Üniversitesi Rektörlüğünce İdare Hukuku dersi vermek üzere doğrudan … Üniversitesi Rektörlüğünden öğretim üyesi görevlendirilmesi talebinde bulunulduğu, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca bu talebin gereği yapılmak üzere … Üniversitesi Rektörlüğüne intikal ettirildiği, adı geçen rektörlükçe … Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Hukuk Bilimleri Anabilim dalı öğretim üyesi olan davacının görevlendirildiği anlaşılmıştır.
41.maddenin amacı Yükseköğretim kurumlarındaki öğretim üyesi ihtiyacını geçici süre ile yeterli öğretim üyesi bulunan diğer yüksek öğretim kurumlarından karşılamaktadır. Kanunun açıklanan bu amacı karşısında mevcut ihtiyaç karşılanırken öğretim üyesi alınan kurumdaki kamu hizmetinin aksatılmaması, başka bir anlatımla yeni bir ihtiyaca neden olmamak için ihtiyacı karşılayacak Yükseköğretim kurumunun kadro mevcudunun dikkate alınması gerekmektedir. Dosyada bulunan … Üniversitesi Rektörlüğünün yazılarından, … Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde, idare hukuku alanında davacının tek öğretim üyesi olarak görev yaptığı ve daha önce davacı tarafından yürütülen Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası ilişkiler bölümlerindeki Anayasa ve İdari Yargı derslerinde de öğretim üyesi kalmadığı ve bu derslerin öğretim görevlilerince verildiği anlaşılmış olup, bu duruma göre … Üniversitesinin İdare Hukuku alanındaki öğretim üyesi ihtiyacının, yine bu alanda tek öğretim üyesine sahip bulunan ve bu öğretim üyesinin geçici görevlendirilmesi halinde kendisi ihtiyaç içine düşecek olan … Üniversitesinden karşılanmasında mevzuata uyarlık bulunmadığı açıktır.
Açıklanan nedenlerle davacının 2547 sayılı Kanunun 41.maddesine göre, … Üniversitesinde iki yarıyıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin işlemin iptaline karar verildi.