Danıştay Kararı 4. Daire 2022/5424 E. 2023/409 K. 31.01.2023 T.

Danıştay 4. Daire Başkanlığı         2022/5424 E.  ,  2023/409 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2022/5424
Karar No : 2023/409

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av…

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Vergi Daire Başkanlığı
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü)

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi …. Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, … tarih ve …/…, …, … sayılı Vergi İnceleme Raporları’na istinaden adına icra takibi başlatılmış ise yürütmesinin durdurulmasına, idarece yapılan cezalı tarhiyat işlemlerinin iptaline, vergi müfettiş yardımcısının 2.000.000,00 TL manevi tazminat ödemesine, müfettiş yardımcısı hakkında görevi kötüye kullanmaktan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına derhal suç duyurusunda bulunulmasına veya davanın kabulü halinde ihbarda bulunulmasına karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: …. Vergi Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; olayda, dava dilekçesinde ödeme emri, vergi/ceza ihbarnamesi gibi bir işlemin tarih ve sayısına, tebliğ tarihine yer verilmemesi, bu türden bir işlemin dilekçeye eklenmemesi, dava konusu vergi ve cezanın nev’i, dönemi, miktarı gibi bilgilerin yer almaması, hangi işlemin iptalinin açıkça ortaya konulmaması ve bir işlem eklenmemesi, idari işlem ve eylem şeklinde karar verilmesini gerektirecek şekilde idarenin tesis edeceği işlemler bakımından yürütmenin durdurulması talebi gibi taleplere yer verilmesi, terditli taleplerde bulunulması, suç duyurusuna karar verilmesi yada davanın kabulü halinde ihbarı gibi Mahkemece hüküm altına alınması mümkün olmayan isteklere yer verilmesi, ilk açılan davadan sonra taleplerin sürekli olarak değiştirilip genişletilmesi, ikinci dilekçe ret kararında dört madde halinde tek tek yazılmak suretiyle ne şekilde dava açılması gerektiğinin belirtilmesine karşın hiçbir eksikliğin giderilmemesi suretiyle yeniden dava açılması nedeniyle, açılan davanın incelenmeksizin reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın incelenmeksizin reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Bölge İdare Mahkemesince; istinaf başvurusuna konu Vergi Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, temyiz isteminin kabulü ile Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Cevap verilmemiştir.

TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 17. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca duruşma istemi yerinde görülmeyerek ve dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE :
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. Temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi …. Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 492 sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (3) sayılı Tarife uyarınca, … TL maktu karar harcından, varsa evvelce ödenen harcın mahsubundan sonra kalan harç tutarının temyiz eden davacıdan alınmasına,
5. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 31/01/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.