Danıştay Kararı 4. Daire 2022/5416 E. 2022/8701 K. 21.12.2022 T.

Danıştay 4. Daire Başkanlığı         2022/5416 E.  ,  2022/8701 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2022/5416
Karar No : 2022/8701

TEMYİZ EDEN (DAVALI) :…Vergi Dairesi Başkanlığı
(…Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : … İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : …Vergi Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına, 2008/12 ve 2009/1 dönemleri için resen tarh edilen vergi ziyaı cezalı katma değer vergilerinin kaldırılması istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Danıştay bozma kararı üzerine Vergi Mahkemesinin temyize konu kararıyla; davacı tarafından, defter ve belgelerin mazeretsiz olarak 15 günlük yasal süresi içinde ibraz edilmemesi üzerine, vergi inceleme raporuna istinaden, dava konusu cezalı tarhiyatın yapıldığı, davacı tarafından Mahkemeye ibraz edilen defter ve belgeler üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırıldığı, bilirkişi tarafından yapılan incelemede; davacı tarafından ibraz edilen bazı belgelerin fotokopi olduğu ve buna ilişkin indirimlerin kabul edilmesi durumunda oluşturulan KDV tablosunun davacının beyanları ile kısmen uyumlu olduğu, 2008/12 ve 2009/1 dönemleri için kısmen ödenecek KDV’nin fotokopi fatura kabul edilmediğinde ödenecek KDV’nin toplam 13.330,16 TL olduğunun tespit edildiği, faturanın aslının istenilmesine rağmen süresi içerinde sunulmadığı, fotokopi olan faturanın aslı bulunmaması nedeniyle söz konusu fatura kabul edilmeyerek toplam 13.330,16 TL ödenecek KDV’si çıkan davacı adına tarh edilen dava konusu katma değer vergisinin toplam 13.330,16 TL kısmında hukuka aykırılık, fazlaya ilişkin kısmında hukuka uyarlık bulunmadığı, davacı tarafından, defter ve belgelerin mazeretsiz olarak 15 günlük yasal süresi içinde ibraz edilmemesi üzerine, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359. maddesinde belirtilen ibraz etmeme fiili gerçekleşmiş olduğundan vergi aslı üzerinden üç kat vergi ziyaı cezası kesilmesinde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın kısmen kabul, kısmen reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Cevap verilmemiştir.

TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. Temyize konu … Vergi Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Vergi Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş (15) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 21/12/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.