Danıştay Kararı 4. Daire 2022/4793 E. 2023/382 K. 30.01.2023 T.

Danıştay 4. Daire Başkanlığı         2022/4793 E.  ,  2023/382 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2022/4793
Karar No : 2023/382

TEMYİZ EDEN TARAFLAR : 1- … Vergi Dairesi Başkanlığı
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ: Av…
2- …

İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek aleyhlerine olan hüküm fıkralarının taraflarca bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına defter ve belgelerini incelemeye ibraz etmediğinden bahisle …/…,…,….,….,….,… dönemlerine ilişkin re’sen tarh edilen üç kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisinin kaldırılması istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Danıştay bozma kararı üzerine Vergi Mahkemesince verilen kararda; davacı tarafça uyuşmazlık konusu dönemlere ilişkin olarak Mahkemelerine sunulan 2008, 2009 ve 2010 yıllarına ilişkin yasal defter ve belgeler üzerinde, davalı idarece yapılan inceleme sonucunda düzenlenen … tarih ve … sayılı Görüş ve Öneri Raporu’na göre; davacının sunmuş olduğu bir kısım faturaların yasal defterlere kaydedilmediği, buna göre, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 34. maddesinin 1. bendinde, yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmesi ve bu vesikaların kanuni defterlere kaydedilmesi şartıyla indirilebileceği hükmü karşısında, davacının 2010 yılına ilişkin ibraz edilen faturalardan yasal defterlerine kaydedilmeyen faturalarda yer alan katma değer vergilerini indirim konusu yapması mümkün olmadığından, dava konusu 2010/1 ila 12 dönemleri katma değer vergisi tarhiyatlarının, davacının yasal defterlere kaydedilmeyen faturalara isabet eden kısmında hukuka aykırılık; davacının 2010 hesap döneminde alım yaptığı …, …, …, … Hırd. Nal. Yapı Mak. Elekt. San. Tic. Ltd. Şti., … Hırd. Yarar Met. Ürün. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti., … hakkında yer verilen tespitler ve dosyadaki tüm bilgi ve belgeler, söz konusu faturaların sahte belge niteliğinde olduğunu ortaya koyacak nitelikte yeterli tespit içerdiğinden, bahsi geçen mükelleflerden alınan faturalarda yer alan katma değer vergisi indirimlerinin reddi suretiyle yapılan vergi ziyaı cezalı katma değer vergisi tarhiyatında hukuka aykırılık bulunmadığı; söz konusu faturalar dışında davacının sunmuş olduğu diğer alış belgeleri ve yasal defter kayıtları ile ilgili katma değer vergisi indirimlerinin reddini gerektirecek re’sen tarh sebebi bulunduğu yönünde herhangi bir tespit ve eleştiri yapılmadığı anlaşılmakla, re’sen tarh edilen üç kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisinin yukarıda belirtilen davacı tarafından yasal defterlere kaydedilmeyen faturalar ile anılan mükelleflerden alınan faturalar dışında diğer belgelerden kaynaklanan kısmında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın kısmen kabul, kısmen reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDEN DAVACININ İDDİALARI : Tesis edilen işlemlerin hukuka aykırı olduğu, kararın aleyhe olan kısımlarının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
TEMYİZ EDEN DAVALININ İDDİALARI : Kararın aleyhe olan kısımlarının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

DAVACININ SAVUNMASI : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
DAVALININ SAVUNMASI : Cevap verilmemiştir.

TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz istemlerinin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, …Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan temyiz istemi; Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun 15/12/2021 tarih ve E:2021/1294, K:2021/1864 sayılı kararı ile bozmaya uygunluk yönünden reddedilerek; kararın, bozma kapsamı dışında kalan hükümlerinin ısrar niteliğinde olmaması nedeniyle anılan hükümlere ilişkin olarak temyizen incelenmesinin yapılması için Kurulca Dairemize gönderilen dosyada, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçelerde ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Tarafların temyiz istemlerinin reddine,
2. Temyize konu …. Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. 492 sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (3) sayılı Tarife uyarınca, davacı aleyhine onanan tutar üzerinden binde 9,10 oranında ve … TL den az olmamak üzere hesaplanacak nispi karar harcından, varsa evvelce ödenen harcın mahsubundan sonra kalan harç tutarının temyiz eden davacıdan alınmasına,
4.Temyiz giderlerinin istemde bulunanlar üzerinde bırakılmasına,
5. Dosyanın anılan Vergi Mahkemesine gönderilmesine,
6. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş (15) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 30/01/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.