Danıştay Kararı 4. Daire 2019/6249 E. 2022/8590 K. 20.12.2022 T.

Danıştay 4. Daire Başkanlığı         2019/6249 E.  ,  2022/8590 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2019/6249
Karar No : 2022/8590

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …’e Vesayeten …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, Garanti Bankası Florya şubesinde bulunan banka hesabına uygulanan haciz işleminin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … Vergi Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; dava konusu haczin dayanağı ödeme emrinin ilanen tebliğ edildiği görülmekle birlikte, ilanen tebliğ öncesinde mutat usullerle tebliğe çalışıldığına ve bu yolla tebliğ yapılamadığına ilişkin herhangi bir tebliğ alındısı, adres tespit tutanağı vb. belgenin dosyaya ibraz edilmediği, diğer bir ifadeyle 213 sayılı Kanun’un 103. maddesinde tebliğin ilanen yapılacağı haller detaylı olarak sayılmış olup, ilgili maddede sayılan hallerden hangisine dayanarak tebliğin ilanen yapıldığına ilişkin herhangi bir ispat edici vesikanın davalı idarece dosyaya sunulmadığı, dolayısıyla dava konusu haciz işleminin dayanağı ödeme emrinin usule aykırı şekilde ilanen tebliğ edildiği görüldüğünden, söz konusu ödeme emrinde yer alan amme alacağının vadesinde ödenmediğinden bahisle uygulanan dava konusu haciz işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Bölge İdare Mahkemesince; istinaf başvurusuna konu Vergi Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davalı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davalı idare tarafından, yapılan işlemlerin yasal ve yerinde olduğu belirtilerek temyiz isteminin kabulü ile Vergi Dava Dairesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, davalının temyiz dilekçesinde; ilk derece mahkemesi ve istinaf dairesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte yeni bir iddia, delil, tespit ve veri sunulamadığı, öte yandan ödeme emri içeriği vergi borçlarına karşı açılan davada, cezalı tarhiyatların hukuka aykırı bulunarak iptal edildiği belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE :
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. Temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 20/12/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.