Danıştay Kararı 4. Daire 2019/4519 E. 2022/8655 K. 20.12.2022 T.

Danıştay 4. Daire Başkanlığı         2019/4519 E.  ,  2022/8655 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2019/4519
Karar No : 2022/8655

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : … Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :

Dava konusu istem: Davacı tarafından, adına tarh edilen …dönemlerine ilişkin tekerrür arttırımlı vergi ziyaı cezalı katma değer vergisinin kaldırılması istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … Vergi Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; davacı şirketin, 3218 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesine göre gümrük bölgesi dışında sayılan ve bu haliyle yurt dışı olarak kabul edilen … Bölgesinde faaliyet gösteren şubesinin yurt dışında bulunan grup şirketlerinden çeşitli yönetsel ve teknik hizmetlerle, bilgi teknoloji hizmetleri satın aldığı, serbest bölgedeki şube tarafından yararlanılan hizmetlerin faturasının bu şirket adına düzenlendiği, bu şekilde hizmet sunulan malların serbest bölgeden yurt dışına ihraç edildiği olayda; anılan hizmetlerin serbest bölge sınırları içinde başka bir ifadeyle, katma değer vergisinden müstesna olması gerekmekle, bu haliyle davaya konu katma değer vergisi tarhiyatlarında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Bölge İdare Mahkemesince; istinaf başvurusuna konu Vergi Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davalı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare vekili tarafından, davacı kurumun serbest bölgedeki şubesine ilişkin olarak dar mükeller kurumlardan almış olduğu gayri maddi hak niteliğindeki hizmetlerin herhangi bir istisnaya tabi olmayıp, hizmetten Türkiye’de faydalanıldığından KDV’ye tabi olacağı, alınan hizmetler karşılığında yapılan ödemelerin üzerinden sorumlu sıfatıyla KDV hesaplanıp beyan edilmesi gerektiği, bu nedenle yapılan tarhiyatın hukuka uygun olduğu, aksi yönde verilen kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE :
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. Temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi …. Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 20/12/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.