Danıştay Kararı 4. Daire 2006/3914 E. 2007/2295 K. 25.06.2007 T.

4. Daire         2006/3914 E.  ,  2007/2295 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2006/3914
Karar No: 2007/2295

Temyiz Eden : Hitit Vergi Dairesi Müdürlüğü/ANKARA
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : 2003 yılı işlemleri incelenen davacı adına düzenlenen vergi inceleme raporu uyarınca 2003 yılının Haziran ve Aralık ayları için salınan katma değer vergisi ile kesilen vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemiyle dava açılmıştır. …Vergi Mahkemesi … günlü ve E:…, K:… sayılı kararıyla; davacı şirketin yevmiye defterinin dolması nedeniyle yeni defter kullanmaya başladığı, 2003 yılına ilişkin yasal defterini kanuni sürenin sonundan başlayarak 1 ay geçtikten sonra tasdik ettirdiğinin tespit edilmesi üzerine süresinden sonra tasdik ettirilen yasal defter hiç tasdik ettirilmemiş sayılarak indirim konusu yapılan katma değer vergilerinin bu defterde kayıtlı olması nedeniyle indirimlerinin reddedilmesi suretiyle yeniden düzenlenen katma değer vergisi beyanlarına göre ödenecek verginin çıktığı 2003 yılının Haziran ile Aralık ayları için tarhiyat yapıldığı, tarhiyatın 2003 yılının Haziran ayı için salınan katma değer vergisi ile kesilen vergi ziyaı cezası hakkında uzlaşmaya varıldığından tarhiyatın bu dönemine ait kısmı için karar verilmesine yer olmadığı, kanuni süresinden sonra tasdik ettirilmiş olması nedeniyle hiç tasdik ettirilmemiş sayılan yasal defterde kayıtlı bulunan faturalar kapsamında yapılan katma değer vergisi indirimlerinin reddi suretiyle 2003 yılının Aralık ayı için tarhiyat yapılmış ise de yevmiye defteri dışında kullanılması zorunlu olan diğer tüm defterlerin düzenli olarak tutulmasına karşın idarece bu belgeler üzerinde indirim hakkının elde edilmediğine yönelik ayrıca bir araştırma ve inceleme yapılmadığı gerekçesiyle tarhiyatın kaldırılmasına karar vermiştir. Davalı İdare yapılan tarhiyatın yasalara uygun olduğunu ileri sürmekte kararın bozulmasını istemektedir.
Savunmanın Özeti : Yasal dayanaktan yoksun bulunan temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı …’nun Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince gereği görüşüldü:
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.
Bu nedenle, temyiz isteminin reddine, …Vergi Mahkemesinin … günlü ve E:…, K:… sayılı kararının onanmasına 25.6.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.