Danıştay Kararı 4. Daire 2006/358 E. 2007/791 K. 14.03.2007 T.

4. Daire         2006/358 E.  ,  2007/791 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2006/358
Karar No: 2007/791

Temyiz Eden : Dış Ticaret Uygulama Grup Müdürlüğü/İSTANBUL
(Dış Ticaret Vergi Dairesi Başkanlığı)
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Davacı tarafından, 2004 yılı kurumlar vergisi beyannamesi, ihracat, yurtdışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık faaliyetinden elde edilen döviz cinsinden hasılatın binde beşinin götürü gider olarak düşülmesi gerektiği ihtirazi kaydıyla verilerek tahakkuk ettirilen kurumlar vergisinin kaldırılması ve ödenen kısmın ret ve iadesi istemiyle dava açılmıştır. ….Vergi Mahkemesinin … günlü ve E:…, K:… sayılı kararıyla; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/1’inci maddesiyle yapılan düzenlemenin, madde de sayılan faaliyetlerin yurtdışında yapılmasını teşvik amacıyla ve bu faaliyetler sonucu sadece bu faaliyette bulunan mükelleflere mevcut haklarının yanında elde edilen kazancın belli tutarının, tevsik şartı aranmaksızın kazançtan indirilmesi hakkını sağladığı, düzenlemede, götürü olarak hesaplanan gider ibaresinin de bu hususu ortaya koyduğu, idarece, bu giderlerin belgeli olması gerektiği iddia edilmekte ise de, bu giderlerin belgeli olması halinde zaten indirim konusu yapılacağının kuşkusuz olduğu, aksi halde maddenin uygulama olanağı bulunmadığından, ihtirazi kayıt kabul edilmeksizin tahakkuk ettirilen kurumlar vergisinde yasal isabet bulunmadığı gerekçesiyle kaldırılmasına, tahsil edilen kısmın ise, ret ve iadesine karar verilmiştir. Davalı İdare, tahakkuk ettirilen kurumlar vergisinin yasal olduğunu ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Tetkik Hakimi Hülya …’ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı …’nun Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49’uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince gereği görüşüldü:
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.
Bu nedenle, temyiz isteminin reddine, …Vergi Mahkemesinin … günlü ve E:…, K:… sayılı kararının onanmasına 14.3.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.