4. Daire 2004/1415 E. , 2005/219 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2004/1415
Karar No: 2005/219
Temyiz Eden : Kocasinan Vergi Dairesi Müdürlüğü İSTANBUL
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Davacı 2003/7-9 uncu dönemi geçici vergi beyannamesini ihtirazi kayıtla vererek tahakkuk eden geçici verginin kaldırılması istemiyle dava açmıştır. … Vergi Mahkemesi … günlü ve E:…,K:… sayılı kararıyla; 10.7.2003 tarihinde yapılan denetimde davacının bir müşterisine 395.300.000.000 TL. tutarlı sümen ve klasör sattığı halde fatura düzenlemediğinin tespiti üzerine, anılan tutar için fatura düzenlenerek geçici vergi beyannamesinin ihtirazi kayıtla verildiği, satışın kime yapıldığı tespit edilmediği gibi, sayısı yüzbinleri bulan emtianın bir anlık tesbitle, defter ve belgeler üzerinde inceleme yapılmaksızın satıldığının iddia edilmesinin iktisadi ve ticari icaplara uygun olmadığı gerekçesiyle tahakkuk eden verginin kaldırılmasına karar vermiştir. Davalı İdare, yapılan tahakkukun kanuna uygun olduğunu ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.
Savunmanın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı …’nun Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, isteminin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince gereği görüşüldü:
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.
Bu nedenle, temyiz isteminin reddine 15.2.2005 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
AZLIK OYU
İhtirazi kayıt konulmaksızın şirket yetkililerince imzalanan tutanaktaki bilgilerin aynı günlü faturada aynen yer alması ve satılan emtianın miktarı, cinsi, birim fiyatı, toplam fiyatı ve katma değer vergisi oranının ayrı ayrı belirtildiği yasal faturada yazılı satış hasılatının kanuni defterlerde de kaydedilmesinde yasal zorunluluk olması karşısında, artık defterler üzerinde inceleme yapılmasına gerek olmadığından, bu miktarı içeren ve ihtirazi kayıtla verilen geçici vergi beyannamesi üzerinden yapılan tahakkukta yasaya aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle aksi yöndeki mahkeme kararının bozulması gerekeceği oyu ile karara katılmıyoruz.