Danıştay Kararı 4. Daire 2003/1592 E. 2003/2538 K. 23.10.2003 T.

4. Daire         2003/1592 E.  ,  2003/2538 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2003/1592
Karar No: 2003/2538

Temyiz Eden : Emet Vergi Dairesi Müdürlüğü-KÜTAHYA
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Davacı adi ortaklığın taahhüt ettiği dekapaj işi nedeniyle ödenen hakediş tutarı üzerinden, sözü edilen faaliyetin Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesi kapsamında inşaat işi olduğu ileri sürülerek yapılan gelir vergisi ve fon payı kesintisinin ret ve iadesi istemiyle dava açılmıştır. …Vergi Mahkemesi … günlü ve E:…, K:… sayılı kararıyla; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 42 nci maddesi kapsamındaki işler nedeniyle elde edilen gelir üzerinden aynı Kanunun 94/3 üncü maddesi uyarınca tevkifat yapılacağının öngörüldüğü, dekapaj işi nedeniyle ödenen istihkaklardan yasada öngörülen tevkifatın yapılabilmesi için bu faaliyetin inşaat ve onarım işi kapsamına girmesi gerektiği, 3194 sayılı İmar Kanununda yer alan “yapı” tanımı ve vergi tekniği açısından inşaat işi sonunda ortaya çıkan taşınmaz üzerinden aşınma ve yıpranmaya karşılık olmak üzere amortisman ayrılmasına rağmen dekapaj işi nedeniyle ödenen istihkak bedelinin ise çıkartılacak olan kömür madeninin maliyet unsurunu oluşturması ve ayrıca amortisman ayrılamaması dikkate alındığında dekapaj işinin yıllara yaygın inşaat ve onarım işi sayılamayacağı gerekçesiyle söz konusu vergi ve fon payının davacıya iadesine karar vermiştir. Davalı İdare, dekapaj işinin yıllara yaygın inşaat ve onarım işi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Tetkik Hakimi …’nun Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı …’nun Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince gereği görüşüldü:
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.
Bu nedenle, temyiz isteminin reddine 23.10.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.