Danıştay Kararı 4. Daire 2000/49 E. 2000/4007 K. 10.10.2000 T.

4. Daire         2000/49 E.  ,  2000/4007 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2000/49
Karar No: 2000/4007

Temyiz Eden : Mithatpaşa Vergi Dairesi Müdürlüğü-ANKARA
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : 1997 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesini vermediği ileri sürülen davacı şirket adına takdir komisyonu kararına dayanılarak re’sen kurumlar vergisi, geçici vergi ve gelir (stopaj) vergisi salınıp, fon payı hesaplanmış, ağır kusur ve kusur cezaları kesilmiştir. …Vergi Mahkemesi … günlü ve E:…, K:… sayılı kararıyla; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 30/1 nci maddesinde vergi beyannamelerinin kanuni süre içinde verilmemesi hali re’sen takdir sebebi sayıldığı, aynı Kanunun 31/8 nci maddesinde de takdir kararlarında takdirin müstenidatı ve takdir hakkında izahat bulunması gerektiğinin belirtildiği, olayda beyanname verilmemesi nedeniyle re’sen takdire gidilmesi yerinde ise de yükümlü şirket tarafından mahkemelerine ibraz edilen ihtilaflı dönem defter ve belgelerin incelenmesinden geçmiş yılda ve ilgili yılda zararlı olduğu görüldüğünden kazanç elde ettiği yolunda bir tespit yapılmadan varsayıma dayanılarak takdir edilen matrah üzerinden yapılan tarhiyatta isabet görülmediği gerekçesiyle tarhiyatın kaldırılmasına karar vermiştir. Vergi Dairesi Müdürlüğü, takdir komisyonu kararına dayanılarak yapılan tarhiyatın yerinde olduğunu ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Savcısı …’ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp vergi mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince gereği görüşüldü:
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.
Bu nedenle, temyiz isteminin reddine 10.10.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.