Danıştay Kararı 4. Daire 2000/2540 E. 2001/1226 K. 03.04.2001 T.

4. Daire         2000/2540 E.  ,  2001/1226 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2000/2540
Karar No: 2001/1226

Temyiz Eden : Bakırköy Vergi Dairesi Müdürlüğü İSTANBUL
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Davacının düzenlemiş olduğu bir kısım faturaların anlaşması iptal edilmiş bulunan matbaaya bastırılmış olması nedeniyle hiç düzenlenmemiş kabul edilerek özel usulsüzlük cezası kesilmiştir. … Vergi Mahkemesinin … günlü ve E:…, K:… sayılı kararıyla; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353/1 inci maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilebilmesi için, maddede sayılan belgelerin verilmediğinin, alınmadığının veya düzenlenen belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verildiğinin hukuken geçerli bir şekilde tespit edilmesi gerektiği, olayda ise, davacının vergi dairesince verilen izin belgesi kapsamında anlaşmalı matbaaya belge bastırdığı ve kullanıldığı, belge basım izni olan matbaa tarafından davalı İdareye davacının bastırdığı belgeler ile ilgili olarak verilen 17.1.1998 günlü bilgi formundan sonra, 7.9.1999 günlü tutanakla matbaanın belge basım izninin 20.11.1997 tarihi itibarıyla iptal edildiğinden söz edilerek 1998 ve 1999 yıllarında kullanılan faturaların hiç düzenlenmemiş olduğu kabul edilip ceza kesildiğinin anlaşıldığı, ancak vergi dairesi tarafından tutanağın düzenlendiği tarihe kadar davacıya hiç bir uyarıda bulunulmadığı gibi ibraz edilen belgelerde hasılatın kayıt dışı bırakıldığı yolunda yapılmış herhangi bir tespitin de olmadığı, bu nedenle olayda özel usulsüzlük cezası kesilebilmesi için anılan kanun hükmünde aranan koşulların gerçekleştiğinden sözedilemeyeceği gerekçesiyle özel usulsüzlük cezasının kaldırılmasına karar verilmiştir. Davalı İdare, kesilen cezanın yasal olduğunu ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Tetkik Hakimi …’in Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı …’ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp vergi mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince gereği görüşüldü:
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.
Bu nedenle, temyiz isteminin reddine 3.4.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.