Danıştay Kararı 4. Daire 1999/4117 E. 2000/968 K. 09.03.2000 T.

4. Daire         1999/4117 E.  ,  2000/968 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 1999/4117
Karar No: 2000/968

Temyiz Eden : …
Karşı Taraf : Mevlanakapı Vergi Dairesi Müdürlüğü/İSTANBUL
İstemin Özeti : Düzenlediği ambar tesellüm fişlerinin gerekli bilgileri taşımadığı 25.4.1996 tarihli tutanakla tespit edilen davacı adına, II. derece usulsüzlük cezası kesilmiştir. … Vergi Mahkemesi … günlü ve E:…, K:… sayılı kararıyla; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257 inci maddesinde, Maliye Bakanlığı’nın ilave olarak tutulması öngörülen defter ve belgelerin mahiyetini, şekil ve ihtiva etmesi zorunlu bilgileri belirlemeye yetkili olduğu, 227 nci maddesinde ise bu kanuna göre kullanılan veya bu kanunla Maliye Bakanlığı’na, verilen yetkiye dayanılarak kullanma mecburiyeti getirilen belgelerin öngörülen zorunlu bilgileri taşımaması halinde bu belgelerin vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacağının, 352 inci maddesinin II. derece usulsüzlükler başlıklı 7 nci bendinde; vergi beyannameleri, bildirimler, evrak ve vesikaların kanunen belli şekil ve muhteviyatı ve ekleri ile bunlarla ilgili olarak yapılan diğer düzenlemelere ilişkin hükümlere uyulmamasının II. derece usulsüzlük cezasını gerektirdiğinin ve 173 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin C bölümünün 7 nci bendinde; nakliyat ambarlarının, tebliğde belirtilen şartları taşıyacak şekilde ambar tesellüm fişi düzenleyeceklerinin belirtildiği, olayda, düzenlenen ambar tesellüm fişlerinin zorunlu şartlara uygun olmaması nedeniyle kesilen usulsüzlük cezasının yasal olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Davacı, ambar tesellüm fişinin yasada belirtilen düzenlenmesi zorunlu belgelerden olmadığını ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.
Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Savcısı … ‘ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp vergi mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’nun Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, ambar tesellüm fişi düzenlemediği gerekçesiyle davacı şirket adına kesilen II. derece usulsüzlük cezasına karşı açılan davanın reddi yolundaki mahkeme kararının bozulması istemine ilişkin bulunmaktadır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 352 inci maddesinin II. Derece usulsüzlükler başlıklı 7 nci bendinde vergi beyannameleri, bildirimler, evrak ve vesikaların kanunen belli şekil ve muhteviyatı ve ekleri ile bunlarla ilgili olarak yapılan diğer düzenlemelere ilişkin hükümlere uyulmamasının II. Derece usulsüzlük cezasını, gerektirdiği belirtilmiştir. 173 seri nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin C/7 inci maddesinde de, nakliyat ambarlarına nakledilmek üzere getirilen malların ambara giriş tarihinde ambar tesellüm fişi düzenlenmesinin uygun görüldüğü, açıklanmıştır.
Uyuşmazlık konusu olayda, nakliye komisyoncusu olan davacı şirketin taşıdığı mallar için toplu taşıma irsaliyelerini, ambar tesellüm fişlerini düzenlediği ancak ambar tesellüm fişlerindeki bilgilerin eksik olduğunun tesbiti sonucu dava konusu usulsüzlük cezasının kesildiği anlaşılmaktadır.
Vergi Usul Kanunu’na göre ambar tesellüm fişi, düzenlenmesi zorunlu belgeler arasında yer almamaktadır. Ambar tesellüm fişi düzenleme ve kullanma zorunluluğu 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257 nci maddesindeki yetkiye dayanılarak Maliye ve Gümrük Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle getirilmiştir. Ambar tesellüm fişinin eksik düzenlemesi veya hiç düzenlenmemesi sonucu ceza kesileceği hakkında kanunda herhangi bir düzenleme yapılmadığından ve idari düzenlemelerle ceza tayini hukuken mümkün bulunmadığından davanın reddi yolundaki mahkeme kararında isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, … Vergi Mahkemesinin … günlü ve E:…, K:… sayılı kararının bozulmasına 9.3.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.