Danıştay Kararı 4. Daire 1999/2843 E. 2000/2559 K. 07.06.2000 T.

4. Daire         1999/2843 E.  ,  2000/2559 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 1999/2843
Karar No: 2000/2559

Temyiz Eden : …
Karşı Taraf : Kartal Vergi Dairesi Müdürlüğü/İSTANBUL
İstemin Özeti : Davacının ölen babasının ölüm tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydının kapatıldığına dair davalı idare yazısının iptali istemiyle dava açılmıştır. … Vergi Mahkemesi’nin … günlü ve E:…, K:.. sayılı kararıyla; davacının, ölen babasının mükellefiyet kaydının kapatılma tarihini öğrenmek amacıyla vergi dairesine dilekçeyle başvurduğu, dilekçe üzerine mükellefiyet kaydının kapatılma tarihinin bildirildiği ve bu yazının iptali istemiyle dava açıldığının anlaşıldığı, ancak söz konusu yazı icrai bir nitelik taşımadığından ve tarh, tahakkuk ve ödeme konularında herhangi bir işlem yapılmadığından idari davaya konu olabilecek durumda bulunmadığı, öte yandan ihbarname, ödeme emri, veya haciz gibi işlemlerle mirasçılara başvurulduğu takdirde bu işlemlere karşı dava açılabileceği ve dava dilekçesinde belirtilen hususların ancak bu aşamalarda ileri sürülebileceği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Davacı, kararın yasaya ve usule uygun olmadığını ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.
Savunmanın Özeti : Yasal dayanaktan yoksun bulunan temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.
Danıştay Savcısı …’ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp vergi mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’in Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince gereği görüşüldü:
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.
Bu nedenle, temyiz isteminin reddine 7.6.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.