Danıştay Kararı 4. Daire 1998/4168 E. 1999/3720 K. 27.10.1999 T.

4. Daire         1998/4168 E.  ,  1999/3720 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 1998/4168
Karar No: 1999/3720

Temyiz Eden : Sincan Vergi Dairesi Müdürlüğü/ANKARA
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : … Meslek Lisesi döner sermaye işletmesi tarafından elde edilen gelirin kurumlar vergisine tabi olduğu belirtilerek, 1992 yılı kurumlar vergisi beyannamesinin verilmemesi nedeniyle re’sen takdir olunan matrah üzerinden kurumlar vergisi salınmış, fon payı hesaplanmış ve kaçakçılık cezaları kesilmiştir. …Vergi Mahkemesi … günlü ve E:…, K:… sayılı kararıyla; 3423 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Mesleki ve Teknik Öğretim Okulları Mütedavil Sermayesi Hakkında Kanun’nda; döner sermaye işletme faaliyetlerinden elde edilecek kardan üçte birinin ilgili personele katkıları oranında teşvik primi olarak ödeneceği, umumi masraflar, ücretler ve malzeme tutarları çıktıktan sonra tahakkuk ettirilecek karın usulüne tevkifan mal sandıklarına yatırılacağının ve elde edilen hasılatın muavele vergisinden muaf tutulduğunun belirlendiği, bu durumda, döner sermaye işletmesinin, kar amacına dönük iktisadi bir işletme olmadığı, öğrencilerin mesleki becerilerini geliştirmek ve artırmak amacıyla sipariş ile iş yaptığı sonucuna varıldığı, dolayısıyla kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesisi ile yapılan tarhiyatta isabet görülmediği gerekçesiyle vergi ve cezaların kaldırılmasına karar vermiştir. Davalı İdare, döner sermaye işletmesinin iktisadi işletme niteliğinde olduğunu ve kurumlar vergisinden muaf olmadığını ileri sürmekte, kararın bozulmasını istemektedir.
Savunmanın Özeti : Yasal dayanaktan yoksun bulunan temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Savcısı …’in Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp vergi mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’un Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince gereği görüşüldü:
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.
Bu nedenle, temyiz isteminin reddine 27.10.1999 gününde oybirliğiyle karar verildi.