4. Daire 1998/4054 E. , 1998/3514 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 1998/4054
Karar No: 1998/3514
Davacı : …
Davalı : Maliye Bakanlığı-ANKARA
Davanın Özeti : 15.9.1998 gün ve 23464 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4369 sayılı Kanuna ilişkin 1 seri no’lu Genel Tebliğin “Diğer Kanunların Uygulanması” başlıklı 7 inci bölümünün iptali isteminden ibarettir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince Tetkik Hakimi …’ın açıklamaları dinlendikten sonra İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 14 üncü maddesi uyarınca gereği görüşüldü:
Doktrinde ve mevzuatta belirtildiği üzere iptal davaları, idare tarafından tesis edilen kesin ve yürütülmesi zorunlu işlemlerden dolayı şahsi, meşru ve aktüel bir menfaati ihlal edilenler tarafından açılabilen davalardır. Görüldüğü gibi bu davaların açılabilmesi için genel anlamdaki ehliyet yanında “menfaatin ihlal edilmesi” şeklinde bir şart aranmıştır. Bu şart her isteyenin idari bir işleme karşı dava açmasını önlemek için öngörülmüştür. Menfaat alakasının sınırı her olayda yargı yerlerince içtihatlarla belirlenir. Objektif bir idari işlemin de dava konusu yapılabilmesi için davacının bu işlemden hemen sonuç doğurabilecek ve zarar görecek şekilde etkilenmesi şarttır.
Her ne kadar 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 2/1-a maddesinde, iptal davasının subjektif ehliyet koşulu “menfaat ihlali” olarak yer almışken; bu koşul, 4001 sayılı Yasayla; çevre, tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve imar uygulamaları gibi kamu yararını yakından ilgilendiren hususlar hariç olmak üzere “kişisel hak ihlali” olarak değiştirilmiş; ancak 2577 sayılı Yasanın 4001 sayılı Yasayla değişik 2/1-a maddesi 21.9.1995 tarih ve E:1995/27, K:1995/47 sayılı Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edilmiş ise de, bu iptal kararı “kişisel hak ihlali” şeklindeki tanıma yönelik olup iptal davalarının açılabilirlik şartlarından olan “menfaat ihlali” şartını ortadan kaldırmamaktadır.
Dava dosyasının incelenmesinden, davacının, 4369 sayılı Kanun’a ilişkin 1 seri no’lu Genel Tebliğin “Diğer Kanunların uygulanması” başlıklı 7 inci maddesinin hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile açtığı iptal davasında, bu düzenleme nedeniyle yurttaş olarak devlete olan güveninin sarsıldığı ve hukukun üstünlüğüne olan inancının zedelendiği, bu durumda da işlemle meşru güncel ve ciddi bir ilişkisinin bulunduğu iddia edilmekte ise de, yurttaş olma niteliği
dışında yukarıda belirtildiği gibi kesin ve yürütülmesi gerekli bu idari işlemin uygulanması sonucu davacının hukukunun etkilendiği ve zarara uğradığı şeklinde belirlenebilen meşru, şahsi ve güncel bir menfaat alakasının varlığı tesbit edilememektedir.
Açıklanan nedenlerle, davanın ehliyet yönünden reddine 8.10.1998 gününde oybirliğiyle karar verildi.