Danıştay Kararı 3. Daire 2022/407 E. 2023/352 K. 16.02.2023 T.

Danıştay 3. Daire Başkanlığı         2022/407 E.  ,  2023/352 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2022/407
Karar No : 2023/352

TEMYİZ EDENLER : 1- (DAVALI) … Vergi Dairesi Müdürlüğü/…
VEKİLİ : Av…
2- (DAVACI) … Denizcilik Sanayi ve Limited Şirketi
VEKİLLERİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : Danıştay Üçüncü Dairesinin bozma hükmü uyarınca davayı yeniden inceleyen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Davacı şirket adına, emtia alımlarının bir kısmını sahte faturalarla belgelendirdiği ve sözü edilen faturaları dönem kazancının tespitinde maliyet unsuru olarak kullandığı yolundaki tespitleri içeren vergi inceleme raporlarına dayanılarak 2011 yılı için re’sen salınan üç kat vergi ziyaı cezalı kurumlar vergisi, aynı yılın Temmuz-Eylül dönemi için re’sen salınan üç kat vergi ziyaı cezalı geçici vergi; söz konusu faturalara ait maliyetlerin tenzili suretiyle saptanan ve kayıt ve beyan dışı bırakılan fark hasılattan ortaklara dağıtılan kar payı üzerinden tevfikat yükümlülüğünün yerine getirilmediğinden hareketle 2012 yılının Nisan dönemi için re’sen salınan üç kat vergi ziyaı cezalı gelir (stopaj) vergisi; değinilen faturalara konu indirimleri reddedilmek suretiyle önceki dönemden devir gelen katma değer vergisi azaltılarak yeniden düzenlenen beyan tablosu uyarınca 2011 yılının Eylül dönemi için re’sen salınan üç kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesinin 1. bendi; jurnal defterinin incelemeye ibraz etme yükümlülüğünün yerine getirilmemesinden dolayı aynı Kanun’un mükerrer 355. maddesi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezalarının kaldırılması istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Dava konusu tarhiyatın dayanağı olan ve … Petrol Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (eski ünvanı: … Petrol Ürünleri Madeni Yağlar Dağıtım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi) tarafından alınan akaryakıtın doğrudan satışının yapıldığı, bu satışların gizlenmesi amacıyla deniz araçları için gerçeğe dayalı olmayan teslimlere istinaden sahte fatura düzenlemek suretiyle özel tüketim vergisi kaybına sebebiyet verilmesi nedeniyle adına 2011 yılının Şubat ila Aralık dönemleri için re’sen salınan üç kat vergi ziyaı cezalı özel tüketim vergisine karşı açılan davanın reddine ilişkin … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına yöneltilen temyiz istemi, Danıştay Yedinci Dairesinin 18/11/2019 tarih ve E:2016/2900, K:2019/6055 sayılı kararıyla reddedilerek kararın onandığı dolayısıyla değinilen şirket tarafından düzenlenen faturaların sahte olduğu anlaşıldığından bu faturalardan kaynaklanan üç kat vergi ziyalı cezalı kurumlar vergisi ve gelir (stopaj) vergisinde hukuka aykırılık bulunmadığı, 2011 yılının Eylül dönemine ilişkin dava konusu katma değer vergisi tarhiyatının 2011 yılının Mart ve Nisan dönemlerinden devir gelen indirilebilecek katma değer vergisine bağlı olduğu uyuşmazlıkta söz konusu Mart ve Nisan dönemi için yapılan tarhiyata karşı herhangi bir dava açılmadığı anlaşıldığından, devirden kaynaklı tarhiyatta hukuka aykırılık bulunmadığı, mahsup dönemi geçen geçici verginin terkin edileceği ancak geçici vergi tutarı üzerinden bir kat vergi ziyaı cezası kesilmesi gerektiği gerekçesiyle üç kat vergi ziyaı cezalı kurumlar vergisi, gelir (stopaj) vergisi, katma değer vergisi ile geçici vergi tutarı üzerinden kesilen bir kat vergi ziyaı cezası yönünden dava reddedilmiş, geçici vergi aslı ile geçici vergi tutarı üzerinden kesilen vergi ziyaı cezasının bir katı aşan kısmı ise kaldırılmıştır.

TEMYİZ EDENLERİN İDDİALARI :
Davacı tarafından, mal alımlarının gerçek olduğu, geminin günlük tüm faaliyetlerini gösteren jurnal defterinin incelenmediği, söz konusu defterin inceleme elemanına sunulduğu ancak teslim almaktan imtina edildiği ileri sürülerek kararın aleyhe olan hüküm fıkrasının bozulması istenilmektedir.
Davalı idare tarafından, davacının bir kısım alımlarını sahte faturalarla belgelendirdiği somut bir şekilde saptandığından dava konusu tarhiyatta hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek aleyhe olan hüküm fıkrasının bozulması istenilmektedir.

TARAFLARIN SAVUNMALARI : Taraflarca savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’ÜN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
Kayıtlara intikal ettirdiği bir kısım sahte faturaların maliyetlerden çıkarılması üzerine kurumlar vergisi ve geçici vergi salınan davacı adına ayrıca değinilen faturalara ait maliyetlerin tenzili suretiyle saptanan ve kayıt ve beyan dışı bırakılan fark hasılattan ortaklara dağıtılan kar payı üzerinden tevfikat yükümlülüğünün yerine getirilmediğinden hareketle 2012 yılının Nisan dönemi için üç kat vergi ziyaı cezalı gelir (stopaj) vergisi salınmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT:
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 3. maddesinin (B) bendinde, vergilendirmede, vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu, 341. maddesinde vergi ziyaının, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi yüzünden, verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesini veya eksik tahakkuk ettirilmesini ifade ettiği, şahsi, medeni haller veya aile durumu hakkında gerçeğe aykırı beyanlar ile veya sair suretlerle verginin noksan tahakkuk ettirilmesine veya haksız yere geri verilmesine sebebiyet vermenin de vergi ziyaı hükmünde olduğu, 344. maddesinde ise 341. maddede yazılı hallerde vergi ziyaına sebebiyet verildiği takdirde, mükellef veya sorumlu hakkında ziyaa uğratılan verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesileceği, vergi ziyaına 359. maddede yazılı fiillerle sebebiyet verilmesi halinde bu cezanın üç kat olarak uygulanacağı kurala bağlanmıştır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Temyiz istemlerine konu edilen Vergi Mahkemesi kararının; üç kat vergi ziyaı cezalı kurumlar vergisi, üç kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisi, bir kat vergi ziyaı cezalı gelir (stopaj) vergisi, geçici verginin bir katı tutarındaki vergi ziyaı cezası yönünden davanın reddine ilişkin hüküm fıkrası ile geçici vergi aslı ve geçici vergi tutarı üzerinden kesilen vergi ziyaı cezasının bir katı aşan kısmının kaldırılmasına ilişkin hüküm fıkraları aynı hukuksal nedenler ve gerekçeyle Dairemizce de uygun görülmüştür.
Uyuşmazlık konusu olayda olduğu gibi kurum kazanç farkına bağlı kar üzerinden tevkif edilmesi beklenen gelir (stopaj) vergisinin zamanında tahakkuk ettirilmemesi vergi ziyaını oluşturmaktadır. Dolayısıyla, üzerinden tevkifat yapılması beklenen karın sahte fatura kullanmak suretiyle elde edilmiş olmasının belirtilen duruma etkisinin olmayacağı açıktır.
Bu durumda vergi ziyaına 213 sayılı Kanun’un 359. maddesinde sayılan fiillerle sebebiyet verilmediği görüldüğünden gelir (stopaj) vergisi üzerinden vergi ziyaı cezasının üç kat kesilmesi hukuka uygun düşmediğinden Vergi Mahkemesi kararının, gelir (stopaj) vergisi üzerinden kesilen vergi ziyaı cezasının bir katı aşan kısmı yönünden davanın reddine ilişkin hüküm fıkrasının bozulması gerekmiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacı temyiz isteminin kısmen reddine,
2. Temyize konu Vergi Mahkemesi kararının; üç kat vergi ziyaı cezalı kurumlar vergisi, üç kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisi, bir kat vergi ziyaı cezalı gelir (stopaj) vergisi, geçici verginin bir katı tutarındaki vergi ziyaı cezası yönünden davanın reddine ilişkin hüküm fıkrasının ONANMASINA,
3. Davacı temyiz isteminin kısmen kabulüne,
4. Kararın, gelir (stopaj) vergisi üzerinden kesilen vergi ziyaı cezasının bir katı aşan kısmı yönünden davanın reddine ilişkin hüküm fıkrasının BOZULMASINA,
5. Davalı idare temyiz isteminin reddine,
6. Kararın, geçici vergi aslı ile geçici vergi tutarı üzerinden kesilen vergi ziyaı cezasının bir katı aşan kısmının kaldırılmasına ilişkin hüküm fıkrasının ONANMASINA,
7.Davacıdan 492 sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (3) sayılı Tarife uyarınca nispi harç alınmasına,
8.2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen onbeş gün içinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 16/02/2023 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

(X)-KARŞI OY :
Vergi Mahkemesi kararının, gelir (stopaj) vergisi üzerinden kesilen vergi ziyaı cezasının bir katı aşan kısmına ilişkin hüküm fıkrasına yöneltilen davacı temyiz isteminin reddiyle değinilen hüküm fıkrasının aynı hukuksal nedenler ve gerekçeyle onanması gerektiği oyuyla karara bu yönden katılmıyorum.