Danıştay Kararı 3. Daire 2022/3707 E. 2023/96 K. 26.01.2023 T.

Danıştay 3. Daire Başkanlığı         2022/3707 E.  ,  2023/96 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2022/3707
Karar No : 2023/96

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : …Vergi Dairesi Müdürlüğü/…
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : … Kimya Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU: Danıştay Üçüncü Dairesinin bozma kararına uyulmaksızın ilk kararda ısrar edilerek verilen kararın Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu’nca bozulması üzerine söz konusu bozma kararı uyarınca davayı yeniden inceleyen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirket adına, ihtirazi kayıtla verilen katma değer vergisi düzeltme beyannameleri üzerine 2013 yılının Ocak ila Haziran ve Ağustos ila Aralık dönemleri için tahakkuk eden katma değer vergisi ve hesaplanan gecikme faizi ile kesilen vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Davalı idarenin müeyyideli yazısında belirtilen ve ihtirazi kaydın konusunu oluşturan faturaların düzenleyicisi olan … Kimya Nakliye Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkındaki vergi tekniği raporunda yer alan saptamalardan, düzenlediği faturaların gerçeği yansıtmadığı sonucuna ulaşılamayacağı gerekçesiyle dava konusu vergi, ceza ve gecikme faizi kaldırılmıştır.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI:Davacının kendi iradesiyle düzeltme beyannamesi verdiği, hiçbir şekilde baskı uygulanmadığı ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ…’ÜN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile Vergi Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun 29/06/2022 tarih ve E:2022/654, K:2022/774 sayılı kararıyla Dairemize gönderilen dosya ile ilgili Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
Davacının faturalarını kayıtlarına aldığı …Kimya Nakliye Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkında düzenlenen vergi tekniği raporunda; endüstriyel kimyasalların toptan ticaretini yapmak üzere 15/11/2012 tarihinde mükellefiyet tesis ettirdiği, 31/05/2014 tarihi itibariyle mükellefiyetinin re’sen terkin edildiği, 10.000-TL sermayeyle kurulduğu, tek ortak ve kanuni temsilci olan …’ın iki ayrı şirkette daha ortaklığının bulunduğu, adı geçenin kanuni temsilcisi olduğu söz konusu şirketlerden …Lojistik İnşaat Ticaret Limited Şirketi hakkında vergi tekniği raporu ve vergi suçu raporunun bulunduğu, diğer şirketin de özel esaslar kapsamına alındığı, davacı hakkında ihbar üzerine inceleme başlatıldığı, defter ve belge isteme yazısı sigortalı çalışanına tebliğ edilmesine karşın süresi içerisinde defter ve belgelerin ibraz edilmediği, defter tasdik bilgilerine rastlanmadığı, 15/11/2012 tarihinde iş yeri adresinde yapılan yoklamada; kiralanan iş yerinin kiralık olup büyüklüğünün 30 metrekare olduğu, bir çalışanının bulunduğu, 06/12/2012 tarihli yoklamada, demirbaş olarak 2 masa, 6 sandalye, 1 bilgisayar, 1 vakum makinesinin bulunduğu iş yerinde bir çalışanla kimyasal malzeme satış faaliyeti yapıldığı, aylık kirasının 465-TL olduğu, 10/12/2012 tarihinde yapılan yoklamada, adresin kapalı olduğu, 16/05/2013 tarihli yoklamada, adresin atıl olarak kullanıldığı, asıl faaliyetin Gebze Organize Sanayi Sitesinde bulunan depoda yürütüldüğü, 05/06/2013 tarihli yoklamada, bir çalışanının olduğu, adreste demirbaş olarak 2 masa, 4 sandalye, 1 bilgisayar, 1 yazıcı, 1 telefon bulunduğu, iş yeri büyüklüğünün 25 metrekare olduğu, promosyon ürün bulunmadığı, vergi levhasının olmadığı, ödeme kaydedici cihazın ve üretimde kullanılan herhangi bir makinenin bulunmadığı, 17/06/2013 tarihinde şube ve depo olarak bildirilen Gebze adresinin idarenin yetki alanında olmaması nedeniyle tespit yapılamadığı, kendisiyle yapılan telefon görüşmesinde Kimyacılar Organize Sanayi Sitesinde olduklarının bildirildiği, 02/07/2014 tarihli yoklamada, adreste … İzolasyon Çözümleri Çatı Cephe Kaplama ve Kimya Limited Şirketi’nin 16/05/2014 tarihinden itibaren faaliyet gösterdiğinin tespit edildiği, faaliyette bulunduğu 2012 Aralık döneminde 70.700-TL, 2013 yılının Ocak ila Aralık döneminde 11.363.589,89-TL ve 2014 yılının Ocak ila Haziran döneminde 15.265.148,16-TL katma değer vergisi matrahı beyan ettiği, Ba formuyla mükelleften alış olarak bildirilen tutarın ise 2012 yılında 558.700-TL, 2013 yılında 12.102.050-TL ve 2014 yılında 23.712.601-TL. olduğu, katma değer vergisi beyanlarında üç dönem hariç ödenecek verginin çıkmadığı, ödenmesi gereken vergilerin ödenmediği, tespit tarihi itibarıyla vergi aslı borcunun 224.852,48-TL olduğu, tüm bu saptamalardan hareketle kuruluş tarihi olan 15/12/2021 tarihinden itibaren düzenlediği faturaların sahte olduğu tespitlerine yer verilmiştir.
Davacı tarafından, sözü edilen mükelleften alınan faturalara konu katma değer vergilerinin indirimlerden çıkartılması suretiyle ihtirazi kayıtla verilen düzeltme beyannamesi üzerine katma değer vergisi tahakkuk ettirildiği, gecikme faizi hesaplandığı ve vergi ziyaı cezası kesildiği anlaşılmıştır.

İLGİLİ MEVZUAT:
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 3. maddesinin (B) bendinde, vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde, ticari faaliyet çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi tutulduğu, 20. maddesinde teslim ve hizmet işlemlerinin karşılığını teşkil eden bedelin katma değer vergisi matrahını oluşturduğu, 29. maddesinde, mükelleflerin, vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak, düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri, 34. maddesinin 1. bendinde ise yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin alış faturası veya benzeri vesikalar üzerinde ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebileceği düzenlenmiştir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
3065 sayılı Kanun’un 29. maddesinde öngörülen vergi indirimi için vergisi indirim konusu yapılabilecek işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikaların gerçeği yansıtması ve kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla düzenlenen fatura ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen katma değer vergisinin ödenmiş olması gerekmektedir. Gerçekleşmemiş teslim ve hizmetler dolayısıyla katma değer vergisi ödenmesi ve bunun sonucu olarak da bir vergi indirimi söz konusu olamayacağından, vergi indirimine dayanak teşkil eden faturaların gerçeği yansıtıp yansıtmadığının ortaya konulması icap eder.
Yukarıda sözü edilen saptamalardan, davacının faturalarını kayıtlarına aldığı … Kimya Nakliye Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin düzenlediği faturaların gerçek bir emtia teslimi ve hizmet ifası içermediği sonucuna varıldığından, Vergi Mahkemesince aksi yöndeki gerekçeyle tahakkuk ettirilen vergi, hesaplanan gecikme faizi ve kesilen vergi ziyaı cezasının kaldırılmasında hukuka uygunluk görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin kabulüne,
2. Temyize konu Vergi Mahkemesi kararının BOZULMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen onbeş gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 26/01/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.