Danıştay Kararı 3. Daire 2022/2687 E. 2023/267 K. 13.02.2023 T.

Danıştay 3. Daire Başkanlığı         2022/2687 E.  ,  2023/267 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2022/2687
Karar No : 2023/267

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Müdürlüğü/…
VEKİLİ : Av…
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Mühendislik ve Müşavirlik Limited Şirketi
VEKİLİ : Av…

İSTEMİN KONUSU : …. Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına yöneltilen istinaf başvurusuna ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirket tarafından, … İmar ve Kalkınma Bankasına verilen danışmanlık hizmetinin 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11. maddesi uyarınca hizmet ihracatı sayılması sebebiyle yüklendiği ancak indirim yoluyla gideremediği katma değer vergisinin nakden iadesi talebinin reddine dair … tarih ve … sayılı işlemin iptali ile iade alacağının tecil faiziyle birlikte ödenmesine hükmedilmesi istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Davacı tarafından, yurt dışında mukim … İmar Kalkınma Bankasınca yurt içinde faaliyette bulunan şirketlere kredi verilip verilmeyeceğine ilişkin kararın alınmasında yetkili yurt dışındaki banka merkezinde danışmanlık hizmeti verildiğinin kabulü gerektiği, verilen bu hizmetten yurt dışında yararlanıldığı gibi bu hizmete ilişkin faturanın yurt dışındaki banka adına düzenlenerek bedelinin de döviz olarak Türkiye’ye getirildiği hususunun taraflar arasında ihtilafsız olduğu olayda, vergiden istisna edilmiş bulunan bu teslimlerle ilgili fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisinin davacının vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanacak katma değer vergisinden indirileceği, vergiye tabi işlemlerin mevcut olmaması veya hesaplanan verginin indirilecek vergiden az olması hallerinde indirilemeyen katma değer vergisinin davacıya iadesi gerektiğinden işlemlerde hukuka uygunluk görülmediği gerekçesiyle 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 112. maddesinin 5. fıkrası gereği idarece iade edilmesi gereken vergi, davacı tarafından tamamlanması gereken bilgi ve belgelerin tamamlandığı tarihi takip eden üç ay içinde iade edilmediğinden bu sürenin sonundan itibaren düzeltme fişinin mükellefe tebliğ edildiği tarihe kadar geçen süre için aynı dönemde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre belirlenen tecil faizi oranında hesaplanan faiz ile birlikte katma değer vergisi iade alacağının iadesine hükmedilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusunun, usul ve hukuka uygun olduğu sonucuna varılan Vergi Mahkemesi kararının kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NUN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile Vergi Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge İdare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. Temyize konu Vergi Dava Dairesi kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine, 13/02/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.