Danıştay Kararı 3. Daire 2021/3216 E. 2022/5435 K. 13.12.2022 T.

Danıştay 3. Daire Başkanlığı         2021/3216 E.  ,  2022/5435 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2021/3216
Karar No : 2022/5435

TEMYİZ EDENLER : 1- (DAVACI) … Metal Endüstri Ürünleri İmalat Pazarlama İnşaat İthalat ve İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
VEKİLLERİ: Av. …
Av. …
2- (DAVALI) … Vergi Dairesi Müdürlüğü
VEKİLİ: Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına yöneltilen istinaf başvurusuna ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Davacı adına, kısmen sahte fatura düzenlemek suretiyle elde ettiği komisyon gelirini kayıt ve beyan dışı bıraktığı yolundaki tespitleri içeren vergi tekniği raporu done alınmak suretiyle tanzim edilen vergi inceleme raporuna dayanılarak 2014 yılının Ocak ila Temmuz dönemleri için re’sen salınan katma değer vergisi ile tekerrür hükümleri uyarınca artırılarak kesilen üç kat vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’un matrah ve vergi artırımı başlıklı 5. maddesinin 3. fıkrasında, mükelleflerin, bu fıkrada belirtilen şartlar dâhilinde katma değer vergisini artırdıkları takdirde, kendileri nezdinde söz konusu vergiyi ödemeyi kabul ettikleri yıllara ait vergilendirme dönemleri ile ilgili olarak katma değer vergisi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacağı kural altına alındığından, 2014 yılı için sözü edilen Yasa kapsamında katma değer vergisi yönünden matrah artırımında bulunduğu anlaşılan davacı adına matrah artırımında bulunulan dönemler için yapılan tarhiyatta hukuka uygunluk görülmediği gerekçesiyle dava konusu cezalı vergi kaldırılmıştır.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Davacı tarafından, dava konusu dönemlere ilişkin olarak 6736 sayılı Yasa kapsamında matrah artırımında bulunulmadığı anlaşılmakla birlikte hakkındaki tespitlerden düzenlediği bir kısım faturaların gerçeği yansıtmadığı sonucuna varılamayacağından yapılan tarhiyatta hukuka uygunluk görülmediği gerekçesiyle istinaf başvurusu kabul edilerek Vergi Mahkemesi kaldırıldıktan sonra cezalı vergi kaldırılmıştır.

TEMYİZ EDENLERİN İDDİALARI :
Davacı tarafından, 2014 yılı için 6736 sayılı Yasa kapsamında matrah artırımında bulunulduğu ileri sürülerek kararın düzeltilerek onanması istenilmektedir.
Davalı idare tarafından, tarhiyatın hukuka uygun olduğu ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.

TARAFLARIN SAVUNMALARI : Taraflarca savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … ‘İN DÜŞÜNCESİ: Temyiz istemlerinin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
Davacı tarafından, 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin 01/01/2016 tarihinde 6736 sayılı Yasa kapsamında katma değer vergisi yönünden matrah artırımında bulunulduğu, davalı idarece başvurunun kabul edilerek ödemelerin takside bağlandığı, kısmen sahte fatura düzenlenmek suretiyle elde edilen komisyon gelirinin kayıt ve beyan dışı bırakıldığı yolundaki tespitleri içeren 18/06/2019 tarihli vergi tekniği raporu done alınmak suretiyle tanzim edilen vergi inceleme raporuna dayanılarak dava konusu tarhiyatın yapıldığı anlaşılmıştır.

İLGİLİ MEVZUAT:
19/08/2016 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’un matrah ve vergi artırımı başlıklı 5. maddesinin 3. fıkrasında, mükelleflerin, bu fıkrada belirtilen şartlar dâhilinde katma değer vergisini artırdıkları takdirde, kendileri nezdinde söz konusu vergiyi ödemeyi kabul ettikleri yıllara ait vergilendirme dönemleri ile ilgili olarak katma değer vergisi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacağı; 5. fıkrasında, daha önce nezdinde vergi incelemesi yapılmış olan mükelleflerin, vergi incelemesi yapılan yıllar için de artırımda bulunabileceği, 7. fıkrasında, bu maddeye göre matrah veya vergi artırımında bulunulmasının, bu Kanun’un yayımlandığı tarihten önce başlanılmış olan vergi incelemeleri ile takdir işlemlerine engel teşkil etmeyeceği, 9. fıkrasında ise; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinin (b) fıkrasındaki “defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenlerin” bu maddenin 1. fıkra hükümlerinden yararlanamayacağı hüküm altına alınmıştır.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Yukarıda sözü edilen Yasa hükümlerinden, mükelleflerin 6736 sayılı Kanun kapsamında matrah artırdıkları takdirde, bu dönemler için haklarında vergi incelemesi ve tarhiyat yapılamayacağı, sahte belge düzenleyenlerin ise bu durumdan faydalanamayacakları anlaşılmakla birlikte sözü edilen fiil nedeniyle hakkında tespit bulunan mükelleflerin matrah artırımında faydalanma talepleri idarece kabul edildikten sonra inceleme ve tarhiyat yapılabileceği yönünde herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Bu durumda, dava konusu dönemler için incelemeye başlanılmasından önce davacı tarafından matrah artırımında bulunulduğu, ödemelerin takside bağlandığı dikkate alındığında, matrah artırımından yararlanılan dava konusu cezalı verginin ait olduğu vergilendirme dönemlerine yönelik olarak vergi incelemesi ve tarhiyat yapılamayacağından, yazılı gerekçeyle tarhiyatı kaldıran Vergi Dava Dairesi kararında sonucu itibarıyla hukuka aykırılık görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Vergi Dava Dairesi kararına yöneltilen TEMYİZ İSTEMLERİNİN REDDİNE,
2. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ilgili Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine, 13/12/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.