Danıştay Kararı 3. Daire 2020/286 E. 2023/508 K. 28.02.2023 T.

Danıştay 3. Daire Başkanlığı         2020/286 E.  ,  2023/508 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2020/286
Karar No : 2023/508

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : … Endüstriyel Makine İnşaat Dış Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:… K:… sayılı kararına yöneltilen istinaf başvurusuna ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirketin, 2016 yılının Eylül döneminde ihracat teslimleri nedeniyle yüklendiği ve indirim yoluyla gideremediği katma değer vergisinin nakden iadesi talebinin, hakkında düzenlenen vergi inceleme raporuna istinaden kısmen reddine yönelik … tarih ve … sayılı işlemin iptali ile iadesi reddedilen tutarın iadeye hak kazandığı tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemine ilişkindir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Davalı idarece, davacının ihracata konu alımlarının tamamını gerçekleştirdiği … Metalurji Geri Dönüşüm Petrol İnşaat Dış Ticaret Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile bu şirketin ham madde alımı yaptığı … Demir Çelik Anonim Şirketi hakkında 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin devam eden sahte belge düzenleme incelemesi bulunduğundan bahisle davacıya düzenlenen faturaların sahte ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge olarak değerlendirilerek yüklenim konusu yaptığı katma değer vergisi indirimleri reddedilmiş ise de Mahkemelerince verilen ara kararları üzerine davalı idarece dosyaya gönderilen bilgi ve belgelerden, bu firmalar hakkında sahte belge düzenledikleri yönünde herhangi bir rapor bulunmadığı gibi olumsuz olarak gösterilen tespitlerin, uyuşmazlık konusu dönemle ilgili olmayıp 2017 ve 2018 yıllarına ilişkin olduğu dolayısıyla iade talebinin yerine getirilmesine engel olabilecek nitelikte hukuken itibar edilebilir herhangi bir saptama yapılmadığı anlaşıldığından dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmediği ve iade konusu tutarın 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun uyarınca yasal faiziyle birlikte iadesi gerektiği gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiş, iade konusu tutarın işlem tarihinden tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davacıya iadesine hükmedilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusunun, usul ve hukuka uygun olduğu sonucuna varılan Vergi Mahkemesi kararının kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : … Geri Dönüşüm Petrol İnşaat Dış Ticaret Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve bu firmanın ham madde alımında bulunduğu firma hakkında sahte belge düzenleme yönünden devam eden inceleme bulunduğu, katma değer vergisi iadesi tasdik raporunun ilgili yeminli mali müşavir tarafından geri çekildiği ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Temyize konu kararın usul ve hukuka uygun olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. Temyize konu Vergi Dava Dairesi kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ilgili Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine, 28/02/2023 tarihinde oyçokluğuyla kesin olarak karar verildi.

(X)-KARŞI OY :
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun, “İhracat İstisnası” başlıklı 11. maddesinde, ihracat teslimlerinin vergiden istisna olduğu düzenlenmiş; aynı Kanun’un 32. maddesinde, Kanunun 11, 13, 14 ve 15. maddeleri ile 17. maddenin (4) numaralı fıkrasının (s) bendi uyarınca vergiden istisna edilmiş bulunan işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisinin, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanacak katma değer vergisinden indirileceği, vergiye tabi işlemlerin mevcut olmaması veya hesaplanan verginin indirilecek vergiden az olması hallerinde indirilemeyen katma değer vergisinin, Maliye ve Gümrük Bakanlığınca tespit edilecek esaslara göre bu işlemleri yapanlara iade olunacağı hükme bağlanmıştır.
Söz konusu yetkiye istinaden 84 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğlerinde; ihracatçıların mal teslim edenlerin lehlerine doğacak katma değer vergisi iadelerine ilişkin taleplerinin öngörülen usullerce yerine getirileceği, sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma fiili ile doğrudan veya dolaylı olarak ilgisi bulunan mükelleflerin iade ve mahsup taleplerinin ise özel esaslara göre yerine getirileceği belirtilmiştir.
3065 sayılı Kanun’un 11. maddesi uyarınca, katma değer vergisinden istisna teslimlerde bulunan, bu nedenle, teslimleri (ihracat/satış) sırasında, alıcılarından, teslim bedelini katma değer hariç olarak tahsil eden davacı tarafından, satılan/ihraç edilen emtiaların alışı sırasında ödenen katma değer vergisinin (ihracatları/satışları sırasında katma değer vergisi tahsil edemediğinden) indirim mekanizması çerçevesinde giderilmesinin mümkün bulunmaması nedeniyle, alışları sırasında ödenen bir kısım katma değer vergisinin genel esaslar uyarınca iadesinin mümkün bulunup bulunmadığının tetkiki uyuşmazlığın çözümü için önem arz etmekte, iadenin gerçekleştirilebilmesi için, ihracat (satış) işlemlerinin gerçeği yansıtması gerektiği gibi, yüklenilen ancak indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisinin (dolayısıyla ihracata konu edilen alışların) da gerçeği yansıtması gerekmektedir.
Mükelleflere nakden/mahsuben iade yönünden yasayla tanınan hakkın biçimsel koşulların varlığının yanı sıra gerçekte de var olduğunun denetimini yapacak olan idarenin tesis edeceği işlemlere esas yetkisinin iade talebinin nereye ve nasıl yapılacağı, iade işlemlerinde hangi belgelerin aranılacağı gibi düzenlenmelerle sınırlı olduğu yolundaki gerekçenin katma değer vergisinin kendisine özgü mekanizmasına ve istisnalar dışında, her imalatçı ve satıcının yarattığı katma değer üzerinden hesaplanan vergiden, bu malların satın alınmasında yüklenilen vergilerin indirilerek kalan tutarın Hazineye intikali ettirilmesi gayesine uygun düştüğü düşünülemez.
Yargılama aşamasında davalı idare tarafından, uyuşmazlık döneminde alımda bulunulan … Geri Dönüşüm Petrol İnşaat Dış Ticaret Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile bu firmanın hammadde alımında bulunduğu firma hakkında sahte belge düzenleme tespiti olduğu yönünde bilgi ve belgelerin dosyaya sunulduğu olayda sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma fiili ile doğrudan veya dolaylı olarak ilgisi bulunduğu anlaşılan davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka aykırılık görülmediğinden yazılı gerekçeyle işlemi iptal eden Vergi Mahkemesi kararına yöneltilen istinaf başvurusunun reddi yolundaki Vergi Dava Dairesi kararının bozulması gerektiği oyuyla Karara katılmıyoruz