Danıştay Kararı 3. Daire 2020/1487 E. 2023/834 K. 15.03.2023 T.

Danıştay 3. Daire Başkanlığı         2020/1487 E.  ,  2023/834 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2020/1487
Karar No : 2023/834

TEMYİZ EDEN (DAVALI): … Vergi Dairesi Müdürlüğü
VEKİLİ: Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI): … Yapı Duş İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ: Av. …

İSTEMİN KONUSU: … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına yöneltilen istinaf başvurusuna ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Davacının ihracat istisnasından kaynaklı 2017 yılının Şubat dönemine ait katma değer vergisi alacağının mahsuben ve nakden iadesi talebinin, hakkında düzenlenen vergi inceleme raporuna istinaden reddine yönelik … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Davacı şirketin iade talebinin reddine dayanak olarak gösterilen ve adına düzenlenen … tarih ve … sayılı vergi inceleme raporunda, Şubat 2017 döneminde yüklenimlerini … Plastik Ambalaj Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nden gerçekleştirdiği bahse konu şirket nezdinde yapılan karşıt incelemede mükellef kurumun bu malları almadığı yönünde bir tespit bulunmadığı gibi anılan şirket hakkında vergi tekniği raporu düzenlenmediği, davacı şirketin bu malları gerçekten aldığı ancak ihraç ettiğini tüm belge ve bilgilerle ortaya koyamadığından söz konusu ihracat işleminin fiktif olabileceği, bu nedenle mükellef kurumun Şubat 2017 döneminde yüklendiği katma değer vergisinin iadesinin yapılmaması, bahse konu ihracat işleminin gümrük aşamasının gümrük müfettişleri tarafından araştırıldıktan sonra vergi dairesi tarafından davacı şirketin dava konusu döneme ait iade talebi olması durumunda bu hususun tekrar değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiş ise de 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 12. maddesinde düzenlenen ihracat teslimlerine ilişkin şartların gerçekleşmediği ve/veya vergi iadesine ilişkin yasal koşulların oluşmadığı hususunda hukuken geçerli bir tespit veya bir inceleme raporu bulunmadan davacı şirketin, ihracat yoluyla yapılan yurtdışı teslimlerinden doğan katma değer vergisinden kaynaklı iade hakkının sınırlanması mümkün olmadığından dava konusu iade talebinin reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık görülmediği kaldı ki davacı şirket hakkında gümrük müfettişlerince sonradan yapılacağı belirtilen inceleme sonucu düzenlenebilecek rapor ile iddia edilen hususların açıkça ortaya konulabileceği ve fazladan bir iade gerçekleşmiş ise davacıdan zamanaşımı süresi içerisinde geri istenebileceği gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusunun, usul ve hukuka uygun olduğu sonucuna varılan Vergi Mahkemesi kararının kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davacı hakkında düzenlenen vergi inceleme raporunda dava konusu döneme ait ihracat tesliminden kaynaklı iadenin yapılmaması gerektiği belirtildiğinden davacının iade talebinin reddine dair işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi i gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. Temyize konu Vergi Dava Dairesi kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ilgili Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine, 15/03/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.