Danıştay Kararı 3. Daire 2019/538 E. 2020/5567 K. 15.12.2020 T.

Danıştay 3. Daire Başkanlığı         2019/538 E.  ,  2020/5567 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2019/538
Karar No : 2020/5567

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı

VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …

VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : Danıştay Dokuzuncu Dairesinin bozma kararı üzerine davayı yeniden inceleyen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 31. maddesi uyarınca engellilik indiriminden yararlandırılmaması yönünde tesis edilen işlemin iptali istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesince davacının çalışma gücünün %41’ini kaybettiği yönünde verilen 19/03/2014 tarih ve 1733 numaralı rapor ile %33’ünü kaybettiği sonucuna ulaşılan Merkez Sağlık Kurulu kararı arasındaki çelişkinin giderilmesi amacıyla ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20. maddesinde öngörülen re’sen araştırma ilkesinin de gereği olarak Mahkemelerince verilen ara kararı ile davacının çalışma gücü kayıp oranının belirlenmesi için engelli sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hakem hastane listesinde yer alan Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Derince Eğitim Araştırma Hastanesine sevkine karar verilmesi üzerine, davacının muayenesi neticesinde dava konusu işlemin tesis edildiği tarih sonrasında davacı nezdinde gerçekleştirilen tetkik ve tedaviler de değerlendirilerek düzenlenen … tarih ve … numaralı Sağlık Kurulu Raporunda, davacının çalışma gücü kaybının %56 olarak belirlendiği, bu durumda 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 31. maddesine göre en düşük derecede engellilik indiriminden yararlanılabilmesi için çalışma gücünün asgari %40’ının kaybedilmiş olması gerektiğinden, davacının engellilik indiriminden yararlandırılmamasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle işlem iptal edilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacının 22/07/2014 tarihinde yapmış olduğu başvuruya Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen cevabi yazının kesin ve yürütülebilir mahiyette olmadığı, üst makama başvuru olmaksızın açılan davada süreaşımı bulunduğu, husumetin Gelir İdaresi Başkanlığı’na yöneltilmesi gerektiği, Merkez Sağlık Kurulu’nca davacının çalışma gücü kaybının % 33 olarak tespit edildiği, Merkez Sağlık Kurulu kararlarının kesin nitelik taşıdığı, ayrıca bir hastaneye sevkinin yapılmasının usul ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Engelli indiriminin amacının engelli vatandaşların içinde bulunduğu zor koşulların giderilmesine katkıda bulunmak, sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını kolaylaştırmak, engelliler ile engelli olmayanlar arasındaki rekabet eşitsizliğini gidermek olmasına rağmen davalı idarece bu amaç göz ardı edilerek hayatının zorlaştırıldığı, tesis edilen işlemin Anayasa’nın 61. maddesine aykırı olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile Mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen onbeş gün içinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 15/12/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.