Danıştay Kararı 3. Daire 2019/4615 E. 2020/4095 K. 22.10.2020 T.

Danıştay 3. Daire Başkanlığı         2019/4615 E.  ,  2020/4095 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2019/4615
Karar No : 2020/4095

TEMYİZ EDENLER : 1-(DAVACI) Tasfiye Halinde … Denizcilik Gemi İnşaat Turizm Sanayi Ticaret Anonim Şirketi
2- (DAVALI) : … Vergi Dairesi Müdürlüğü
VEKİLİ: Av. …
İSTEMİN KONUSU : Danıştay Üçüncü Dairesinin bozma kararı üzerine davayı yeniden inceleyen …. Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına, bir kısım alımlarını sahte faturalarla belgelendirdiği yolunda tespitleri içeren vergi inceleme raporuna dayanılarak sözü edilen faturalara konu katma değer vergisi indirimlerinin reddi suretiyle yeniden oluşturulan beyan tablosu uyarınca 2009 yılının Ekim ve Aralık dönemleri için re’sen salınan üç kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353.maddesinin 1. bendi gereğince kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Davacının faturalarını kayıtlarına aldığı Tasfiye Halinde … Hırdavat Metal İnşaat Yapı Malzemeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Tasfiye Halinde … Makine Hırdavat Metal ve Yapı Malzemeleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, … Nakliyat Taahhüt Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile … İnşaat Taahhüt ve Yapı Malzemeleri Pazarlama Sanayi Ticaret Limited Şirketi hakkındaki vergi tekniği raporlarında yer alan saptamalar, düzenledikleri faturaların gerçeği yansıtmadığını gösterdiğinden, yapılan tarhiyatta hukuka aykırılık bulunmadığı, faturayı vermeyen veya almayan mükellefler saptanmak suretiyle somut bilgiler ihtiva eden bir tespit olmaksızın ceza kesilemeyeceği gerekçesiyle, üç kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisi yönünden dava reddedilmiş, özel usulsüzlük cezası ise kaldırılmıştır.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI :
Davacı tarafından, vergi inceleme raporunun ihbarname ekinde tebliğ edilmediği, soyut tespitler ve varsayıma dayanılarak faturaların sahte olduğunun iddia edildiği, sahteliğin ortaya konulamadığı, Tasfiye Halinde … Makine Hırdavat Metal ve Yapı Malzemeleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Tasfiye Halinde … Hırdavat Metal İnşaat Yapı Malzemeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketine ödemelerin banka yoluyla yapıldığı ileri sürülerek kararın aleyhe olan hüküm fıkrasının bozulması istenilmektedir.
Davalı idare tarafından, sahte fatura kullanılması nedeniyle kesilen özel usulsüzlük cezasının hukuka uygun olduğu ileri sürülerek kararın aleyhe olan hüküm fıkrasının bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Taraflarca savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’ÜN DÜŞÜNCESİ: Davacı temyiz isteminin kısmen kabulü ile tarhiyatın Tasfiye Halinde … Hırdavat Metal İnşaat Yapı Malzemeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile Tasfiye Halinde … Makine Hırdavat Metal ve Yapı Malzemeleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinden alınan faturalardan kaynaklanan kısmı yönünden davanın reddine ilişkin hüküm fıkrasının bozulması, tarhiyatın diğer kısmına yöneltilen temyiz istemi ile davalı idare temyiz isteminin ise reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
Davacının faturalarını kayıtlarına aldığı Tasfiye Halinde … Hırdavat Metal İnşaat Yapı Malzemeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi hakkındaki vergi tekniği raporunda; şirketin ana sözleşmesinde belirtilen faaliyetlerde bulunmak üzere 12/10/2009 tarihinde mükellefiyet tesis ettirdiği, 01/11/2013 tarihinde re’sen terkin edildikten sonra 11/02/2014 tarihinde yeniden mükellefiyet açıldığı, şirket adresinde bulunamadığından 15/04/2014 tarihinde şirket müdürüne defter ve belge isteme yazılarının tebliğ edilmesine rağmen ibraz edilmediği; iş yeri adresinde 15/10/2009 tarihinde yapılan yoklamada, faaliyet konusunun her nev’i sanayi yarı mamül, matkap uçları, elmas, bıçaklar, her türlü el aletleri, zımpara taşları, saç makinaları, kaynak makinaları, motor ve parçalarının alım ve satımı, ithalat ve ihracat yapmak olduğu, aylık kirası 1.000 TL olan iş yerinde 120.000 TL lik hırdavat malzemelerinin bulunduğu; 30/04/2010 tarihinde yapılan yoklamada, hırdavat işine devam ettiği, 3 işçi çalıştırdığı, aynı faaliyet konusuna bağlı olarak taahhüt işinin de yapıldığı, 300.000 TL lik hırdavat malzemesi saptandığı, 2009 yılından itibaren kurumlar vergisi, 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin ilgili dönem katma değer vergisi beyannamelerini verdiği, 2009 yılında 12.000 bin TL kurumlar vergisi matrahı beyan edildiği, vergi borcunu ödemediği, ilgili dönemde mükellefin mal ve hizmet aldığı birtakım firmalar hakkında olumsuz tespitler bulunduğu; Tasfiye Halinde … Makine Hırdavat Metal ve Yapı Malzemeleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkında düzenlenen vergi tekniği raporunda, … Mah. … Cad. No:… … adresinde şirketin ana sözleşmesinde belirtilen hırdavat malzemeleri toptan satışı faaliyetinde bulunmak üzere 05/01/2009 tarihinde mükellefiyet tesis ettirdiği, 12/08/2010 tarihi itibariyle tasfiyeye girdiği, alışlarının büyük bir kısmının sahte olduğu, rapor tarihi itibariyle şirketin ödenmemiş vergi borcunun bulunduğu, yüksek miktarlı matrahlar beyan edilmesine karşın ödenecek cüz’i vergiler çıktığı tespitlerine yer verilmiştir.
Değinilen vergi tekniği raporu ile diğer firmalar hakkında tanzim edilen vergi tekniği raporları done alınmak suretiyle düzenlenen vergi inceleme raporuna dayanılarak sözü edilen şirketlerin ve diğer firmaların tanzim ettiği faturaların sahte olduğundan bahisle bu faturalara dayalı katma değer vergisi indirimleri reddedilerek yeniden düzenlenen beyan tablosuna göre dava konusu tarhiyatın yapıldığı ve özel usulsüzlük cezası kesildiği anlaşılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT:
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 3. maddesinin (B) bendinde, vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde, ticari faaliyet çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi tutulduğu, 20. maddesinde teslim ve hizmet işlemlerinin karşılığını teşkil eden bedelin katma değer vergisi matrahını oluşturduğu, 29. maddesinde, mükelleflerin, vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak, düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri, 34. maddesinin 1. bendinde ise yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin alış faturası veya benzeri vesikalar üzerinde ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebileceği kurala bağlanmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesinin 1. fıkrasında verilmesi ve alınması icap eden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması veya düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesileceği hükmüne yer verilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Davacı tarafından temyiz istemine konu edilen Vergi Mahkemesi kararının; tarhiyatın, … Nakliyat Taahhüt Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile … İnşaat Taahhüt ve Yapı Malzemeleri Pazarlama Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından düzenlenen faturalardan kaynaklı kısmı yönünden davanın reddine ilişkin hüküm fıkrası aynı hukuksal nedenler ve gerekçeyle Dairemizce de uygun bulunmuştur.
3065 sayılı Kanun’un 29. maddesinde öngörülen vergi indirimi için vergisi indirim konusu yapılabilecek işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikaların gerçeği yansıtması ve kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla düzenlenen fatura ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen katma değer vergisinin ödenmiş olması gerekmektedir. Gerçekleşmemiş teslim ve hizmetler dolayısıyla katma değer vergisi ödenmesi ve bunun sonucu olarak da bir vergi indirimi sözkonusu olamayacağından, vergi indirimine dayanak teşkil eden faturaların gerçeği yansıtıp yansıtmadığının ortaya konulması icap eder.
Yukarıda sözü edilen saptamalardan, davacının faturalarını kayıtlarına aldığı Tasfiye Halinde … Hırdavat Metal İnşaat Yapı Malzemeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile Tasfiye Halinde … Makine Hırdavat Metal ve Yapı Malzemeleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin düzenlediği faturaların gerçek bir emtia teslimi ve hizmet ifasına dayanmadığı hususu somut ve hukuken geçerli delillerle ortaya konulamadığından, dolayısıyla faturaların sahte olduğu sonucuna varılamayacağından, aksi yöndeki gerekçeyle tarhiyatın bu firmalardan alınan faturalardan kaynaklanan kısmına yönelik davanın reddine ilişkin hüküm fıkrasında hukuka uygunluk bulunmamıştır.
213 sayılı Yasanın 353. maddesi, fatura veya benzeri belge verilmemesi, alınmaması ve diğer şekil ve usul hükümlerine uyulmamasına ilişkin özel usulsüzlükler ve cezalarını düzenlemektedir. Sözü edilen maddede öngörülen bu düzenleme ile mükelleflerin vergilendirme işlemlerinin kayıt ve belge düzenine uygun yürütülmesinin sağlanması amaçlanmıştır.
Emtia alımlarının sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı faturalarla belgelendirilmesi, 213 sayılı Yasanın 353. maddesinin 1. bendinde özel usulsüzlük cezası kesilmesi gereken eylemler arasında gösterilmediği için kesilen cezanın, … Nakliyat Taahhüt Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile … İnşaat Taahhüt ve Yapı Malzemeleri Pazarlama Sanayi Ticaret Limited Şirketiden alınan faturalardan kaynaklanan kısmı maddenin öngörülüş amacına uygun düşmediği, Tasfiye Halinde … Hırdavat Metal İnşaat Yapı Malzemeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile Tasfiye Halinde … Makine Hırdavat Metal ve Yapı Malzemeleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nden alınan faturaların gerçeği yansıtmadığının somut olarak tespit edilemediği gerekçesiyle tarhiyatın sözü edilen mükelleflerce düzenlenen faturalardan kaynaklanan bölümü hakkındaki ret kararı bozulduğundan cezanın bu kısmının dayanağı kalmadığı dikkate alındığında özel usulsüzlük cezasının yazılı gerekçeyle kaldırılmasına ilişkin hüküm fıkrasında sonucu itibarıyla hukuka aykırılık görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacı temyiz isteminin kısmen kabulüne,
2. … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının; tarhiyatın Tasfiye Halinde … Hırdavat Metal İnşaat Yapı Malzemeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile Tasfiye Halinde … Makine Hırdavat Metal ve Yapı Malzemeleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nden alınan faturalardan kaynaklanan kısmı yönünden davanın reddine ilişkin hüküm fıkrasının BOZULMASINA,
3. Davacı temyiz isteminin kısmen reddine,
4. Kararın; tarhiyatın, … Nakliyat Taahhüt Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile … İnşaat Taahhüt ve Yapı Malzemeleri Pazarlama Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nden alınan faturalardan kaynaklanan kısmı yönünden davanın reddine ilişkin hüküm fıkrasının ONANMASINA,
5. Kararın; özel usulsüzlük cezasının kaldırılmasına ilişkin hüküm fıkrasına yöneltilen davalı idare TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
6. Davacıdan 492 sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (3) sayılı Tarife uyarınca nispi harç alınmasına,
7. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
8. Yargılama giderlerinin yeniden verilecek kararda karşılanması gerektiğine,
9. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen onbeş gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 22/10/2020 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

(X)-KARŞI OY :

Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar bozulması istenen vergi mahkemesi kararının dayandığı hukuksal nedenler ve gerekçe karşısında istemin kabulünü gerektirecek durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ve kararın onanması gerektiği oyuyla karara katılmıyoruz.