Danıştay Kararı 3. Daire 2018/7014 E. 2020/4597 K. 16.11.2020 T.

Danıştay 3. Daire Başkanlığı         2018/7014 E.  ,  2020/4597 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2018/7014
Karar No : 2020/4597

TEMYİZ EDEN (DAVALI): … Vergi Dairesi Başkanlığı
VEKİLİ: Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI): … Limited Şirketi
VEKİLİ: Av. …

İSTEMİN KONUSU: Danıştay Üçüncü Dairesinin bozma kararı üzerine uyuşmazlığı yeniden inceleyen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Davacı adına, yasal defter ve belgelerini incelemeye ibraz etmemesi nedeniyle katma değer vergisi indirimlerinin reddi suretiyle 2008 yılının Ocak ila Aralık dönemleri için re’sen salınan üç kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355. maddesinin 1. fıkrası uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Defter belge isteme yazısının davacı şirket yetkilisinin imzasına tebliğ edildiğinin ileri sürüldüğü olayda … Asliye Ceza Mahkemesinin E: … sayılı dosyasında 21/12/2014 tarihinde yapılan duruşmada davacıdan imza örneği alınması ve Hilvan İlçe Nüfus Müdürlüğü, İlçe Tapu Müdürlüğü ve İlçe Seçim Müdürlüğüne müzekkere yazılması ve davacıya ait imza örneklerinin gelmesini müteakip imza incelemesi için … Laboratuvarından rapor alınmasına karar verildiği ve bunun üzerine … Laboratuvarı tarafından hazırlanan raporda şirket yetkilisi … adına atılı bulunan imzanın anılan şahsın el ürünü olmadığı kanaatine varıldığı anlaşıldığından, defter ve belge ibrazına ilişkin yazının usulüne uygun olarak tebliğ edildiğinden bahsedilemeyecek olduğundan, defter ve belge ibraz etmeme eyleminden kaynaklı re’sen tarh nedeninin bulunmadığı gerekçesiyle vergi ve cezalar kaldırılmıştır.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Defter ve belge isteme yazısının davacı şirketin kanuni temsilcisinin imzasına usulüne uygun tebliğ edildiği halde defter ve belgelerin incelemeye ibraz edilmediği ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’ÜN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının ONANMASINA,
3. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
4.2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen onbeş gün içinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 16/11/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.