Danıştay 3. Daire Başkanlığı 2018/2847 E. , 2022/294 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2018/2847
Karar No : 2022/294
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Şirketi
İSTEMİN KONUSU : …. Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının aleyhe olan hüküm fıkrasına davalı idare tarafından yöneltilen istinaf başvurusuna ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirketin, 2010 yılına ait yasal defter ve belgelerini incelemeye ibraz etmemesi nedeniyle katma değer vergisi indirimlerinin reddi suretiyle önceki yıldan devreden indirilebilecek katma değer vergisinin azaltıldığı da gözetilerek yeniden oluşturulan beyan tablosu uyarınca 2010 yılının Haziran ila Aralık dönemleri için re’sen salınan katma değer vergisi ile Haziran ila Ağustos dönemleri için üç kat, Eylül ila Aralık dönemleri için ise tekerrür hükümleri gereğince artırılarak kesilen üç kat vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Defter ve belge isteme yazısının usulüne uygun tebliğine rağmen söz konusu defter ve belgeler mücbir sebep olmaksızın ibraz edilmediğinden tarhiyatın bu kısmında hukuka aykırılık bulunmadığı, ancak 2009 hesap döneminin incelenmesi sonucu düzenlenen vergi inceleme raporunun davacıya tebliğ edilmediği gerekçesiyle, bu rapora istinaden takdir komisyonu tarafından belirlenen matrahlar üzerinden yapılan tarhiyatlar … Vergi Mahkemesinin … tarih E:…, K:… sayılı kararıyla kaldırıldığından tarhiyatın 2009 yılından devreden indirilebilecek katma değer vergisinin azaltılmasına ilişkin kısmında hukuka uygunluk görülmediği, 2009 yılına ait olup 2010 yılı içinde kesinleşen vergi ziyaı cezasının tekerrüre esas alınamayacağı gerekçesiyle tarhiyat azaltılmış, vergi ziyaı cezasının tekerrüre isabet eden kısmı ise kaldırılmıştır.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusunun, usul ve hukuka uygun olduğu sonucuna varılan Vergi Mahkemesi kararının aleyhe olan hüküm fıkrasının kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacının 2010 yılına ait yasal defter ve belgelerini incelemeye ibraz etmemesi nedeniyle önceki yıldan devreden indirilebilecek katma değer vergisinin azaltıldığı da gözetilmek suretiyle yeniden oluşturulan beyan tablosu uyarınca yapılan tarhiyatın hukuka uygun olduğu, 2009 yılının Ekim-Aralık dönemine ait olup kesinleşen vergi ziyaı cezasının tekerrüre esas alınmasında da hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NİN DÜŞÜNCESİ : Önceki yıldan devreden indirilebilecek katma değer vergisinden kaynaklanan kısmı yönünden, 2009 yılı vergilendirme dönemlerine ait katma değer vergisi hakkında bir değerlendirme yapılması suretiyle karar verilmesi gerekirken Vergi Mahkemesince, 2009 yılına ilişkin kurumlar vergisi tarhiyatının kaldırılması yolundaki karara atıf yapılarak hüküm kurulması yargılama usulüne aykırı düştüğünden, tarhiyatın bu kısmının kaldırılmasına dair hüküm fıkrası yönünden temyiz isteminin kısmen kabulü ile Bölge Mahkemesi kararının değinilen hüküm fıkrasının bozulması, usul ve hukuka uygun olan temyize konu diğer hüküm fıkrasının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
Davacı şirketin, 2010 yılına ait yasal defter ve belgelerini incelemeye ibraz etmemesi nedeniyle indirimlerinin reddi suretiyle önceki yıldan devreden indirilebilecek katma değer vergisinin azaltıldığı da gözetilerek yeniden oluşturulan beyan tablosu uyarınca adına 2010 yılının Haziran ila Aralık dönemleri için katma değer vergisi re’sen salındığı, Haziran ila Ağustos dönemleri için üç kat, Eylül ila Aralık dönemleri için ise tekerrür hükümleri gereğince artırılarak üç kat vergi ziyaı cezasının kesildiği anlaşılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “Davaların karara bağlanması” başlıklı 22. maddesinin 1. fıkrasında, konular aydınlandığında meselelerin sırasıyla oya konulacağı ve karara bağlanacağı, 24. maddesinde de, kararın dayandığı hukuki sebepler ile gerekçesi ve hükmün kararda belirtileceği, 49. maddenin 2. fıkrasının (c) bendinde de usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması bozma sebebi olarak belirtilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Temyiz istemine konu edilen Vergi Dava Dairesi kararının; vergi ziyaı cezasının tekerrüre isabet eden kısmına ilişkin hüküm fıkrası aynı hukuksal nedenler ve gerekçeyle Dairemizce de uygun bulunmuştur.
Dava konusu tarhiyatın, önceki yıldan devreden indirilebilecek katma değer vergisinden kaynaklanan kısmı yönünden, 2009 yılından devreden katma değer vergisinin akibetine göre karar verilmesi gerekirken Vergi Mahkemesince, 2009 yılına ilişkin kurumlar vergisi tarhiyatının kaldırılması yolundaki … Vergi Mahkemesinin … tarih E:…, K:… sayılı kararına atıf yapılarak hüküm kurulması yargılama usulüne aykırı düştüğünden, tarhiyatın bu kısmının kaldırılmasına dair hüküm fıkrasına yöneltilen istinaf başvurusunun reddinde hukuka uyarlık görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Temyiz isteminin kısmen reddine,
2.Vergi Dava Dairesinin kararının; vergi ziyaı cezasının tekerrürden kaynaklanan kısmına ilişkin hüküm fıkrasının ONANMASINA,
3.Temyiz isteminin kısmen kabulüne,
4.Kararın; tarhiyatın; önceki yıldan devreden katma değer vergisinden kaynaklanan kısmına ilişkin hüküm fıkrasının BOZULMASINA, 01/02/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.