Danıştay Kararı 3. Daire 2013/11539 E. 2017/343 K. 30.01.2017 T.

3. Daire         2013/11539 E.  ,  2017/343 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2013/11539
Karar No : 2017/343

Temyiz Eden : …
Karşı Taraf : …
Vekili :…
İstemin Özeti : Davacı adına, yasal defter ve belgelerini incelemeye ibraz etmemesi nedeniyle düzenlenen vergi inceleme raporu uyarınca indirimlerinin reddi suretiyle 2007 yılının Ocak ila Aralık dönemleri için re’sen salınan katma değer vergisi ve kesilen üç kat vergi ziyaı cezası ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 355’inci maddesi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasına karşı dava açılmıştır…. Vergi Mahkemesinin… gün ve E:.., K:… sayılı kararıyla; 2007 yılına ilişkin defter ve belgelerini incelemeye ibraz etmeyen ve bu ödevin yerine getirilmemesi hususunda mücbir sebep ileri sürmeyen davacının, defter ve belgelerin diğer ortakta olduğu, diğer ortağa da ayrıca defter ve belge isteme yazısının tebliği gerektiği yönündeki iddialarının 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 13’üncü maddesinde yer alan mücbir sebep hallerinden olmadığı, defter ve belge ibraz etmeme eylemi nedeniyle salınan vergi ve kesilen cezalarda hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir. Davacı tarafından; defter ve belge isteme yazısının 31.5.2012 tarihinde tebliğ edildiği, 3.2.2012 tarihli vergi inceleme raporunun defter ve belge isteme yazının tebliğinden önce düzenlendiği, defter ve belgelerin mücbir sebepten dolayı ibraz edilemediği ileri sürülerek kararın bozulması istenmiştir.
Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
Tetkik Hakimi : ….
Düşüncesi :Temyiz isteminin kabulü ile mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Üçüncü Dairesince işin gereği görüşülüp düşünüldü:
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 3’üncü maddesinin (B) bendinde vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu kurala bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 134’üncü maddesinde vergi incelemesinin amacının; ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunun araştırılması, saptanması ve sağlanması olduğunun kurala bağlanması karşısında; matrahın re’sen takdir yolu ile oluşturulması gereken hallerde dahi gerçeğe en yakın miktarın tespiti zorunlu olup, mahkemelerce yapılacak yargısal denetimde, vergi incelemesi üzerine salınan vergilerin, anılan düzenlemeye uygunluğunun bütün yönleriyle incelenerek ortaya konması gerekmektedir
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 29’uncu maddesinde, mükelleflerin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak, düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri kuralına yer verilmiş, 34’üncü maddesinde de bu belgelerin, tutulması mecburi olan defterlere kaydedilmesi şartı aranmıştır.
Yukarıda sözü edilen düzenlemeler nedeniyle emtia veya hizmet alışını temsil eden fatura veya yerine geçen belgenin yasal defterlere usulüne uygun olarak kaydedilmesi ve bu belgelerde katma değer vergisinin ayrıca gösterilmesi, katma değer vergisi indirimi yapılabilmesinin ön koşullarıdır. Bu ön koşulların varlığının, sözü edilen defter ve belgelerin ibrazı ve incelenmesiyle saptanabileceği açıktır. Vergi idaresinin, vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyetini ortaya çıkarabilmesi ise istendiğinde defter ve belgelerin vergi idaresinin denetim ve incelemesine sunulması ve gerektiğinde, şekline ve usulüne uygun belgelerle tevsik edilen hukuki muamelelerin karşı taraf nezdinde inceleme ve araştırma yapılmasıyla olanaklıdır.
213 sayılı Kanunun 30’uncu maddesinin 2’nci fıkrasının 3’üncü bendinde, bu Kanuna göre tutulması zorunlu olan defterlerin hepsinin veya bir kısmının vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara herhangi bir sebeple ibraz edilmemesi, dönem matrahının re’sen takdirini gerektiren sebep olarak öngörülmüştür.
…. Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığının 31.5.2012 gün ve … sayılı yazısıyla, davacı şirketin 2006 ve 2007 yılı defter ve belgelerinin onbeş gün içinde ibraz edilmesi istenmiş ve mükellefiyeti 31.5.2012 tarihinde re’sen terk ettirilen şirketin ortağı ve müdürü tarafından tebellüğ edilen bu yazıyla, ibraz gereğinin yerine getirilmemesi halinde 213 sayılı Yasanın 30’uncu maddesine göre matrahın re’sen takdiri ve mükerrer 355’inci maddesi gereği özel usulsüzlük cezası kesileceği duyurulmuştur. Dava konusu edilen tarhiyat, defter ve belgeler ibraz edilmediğinden bahisle düzenlenen 3.4.2012 tarih ve … sayılı Vergi İnceleme Raporuna dayanmaktadır.
Sözü edilen raporda re’sen tarh nedeni olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 30’uncu maddesi 3’üncü bendinde düzenleme bulan defter ve belgelerin incelemeye ibraz edilmemesi gösterilmekte ise de, gerek vergi inceleme raporunda gerek dosyaya sunulan belgelerden defter ve belge isteme yazısının 31.5.2012 tarihinde tebliğ edildiği halde vergi inceleme raporu tarihinin defter ve belge isteme yazısının tebliğ tarihinden önceki tarih olan 3.4.2012 olduğunun tespit edilmesi karşısında, rapor tarihi itibarıyla ibraz etmeme eyleminin gerçekleştiğinden dolayısıyla re’sen tarh nedeninin oluştuğundan söz edilemeyeceğinden, davanın reddi yolundaki vergi mahkemesi kararında hukuka uygunluk görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin kabulü ile … Vergi Mahkemesinin… gün ve E:…, K:… sayılı kararının bozulmasına, yargılama giderlerinin yeniden verilecek kararda karşılanması gerektiğine, kararın tebliğ tarihini izleyen onbeş gün içinde Danıştay nezdinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 30.1.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.