Danıştay Kararı 3. Daire 1997/4682 E. 1998/3598 K. 20.10.1998 T.

3. Daire         1997/4682 E.  ,  1998/3598 K.
Daire : ÜÇÜNCÜ DAİRE
Karar Yılı : 1998
Karar No : 3598
Esas Yılı : 1997
Esas No : 4682
Karar Tarihi : 20/10/998

YATIRIM İNDİRİMİ İSTİSNASI UYGULANMASI SONUCU VERGİYE TABİ MATRAHIN HAYAT STANDARDI TEMEL GÖSTERGE TUTARININ ALTINDA KALMASI DURUMUNDA HAYAT STANDARDI ESASINA GÖRE TARHİYAT YAPILAMAYACAĞI HK.

1993 takvim yılı beyannamesinde yatırım indirimi tutarının düşülmesi sonucu vergiye tabi matrahın hayat standardının altında kalması nedeniyle davacı adına hayat standardı esasına göre ikmalen salınan gelir vergisi ve fon payı ile bu vergi ve fon payına bağlı olarak kesilen kusur cezalarına karşı açılan davayı; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 36. maddesine 202 sayılı Kanunun 16. maddesi ile eklenen bölüm ile getirilen yatırım indirimine ilişkin ek 1. maddede, ticari ve zirai kazançları üzerinden vergiye tabi mükelleflerin (adi, kollektif ve adi komandit şirketler dahil) yaptıkları yatırımların, bu bölümde yazılı kayıt ve şartlar dahilinde ilgili kazançlardan indirileceğinin hükme bağlandığı, olayda, dosyadaki belgelerin incelenmesinden yatırım indirimi hakkına sahip bulunan ve hayat standardı temel gösterge tutarından fazla kazanç beyan eden davacının yatırım indirimi uygulamasına ilişkin şartları ihlal ettiği yönünde idarece yapılmış herhangi bir tespitin bulunmadığı, bu durumda Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 116. maddesine göre vergilendirme yönüne gidilemeyeceği cihetle davacı adına yapılan cezalı tarhiyatta isabet bulunmadığı gerekçesiyle kabul ederek cezalı tarhiyatı kaldıran … Vergi Mahkemesinin … sayılı kararının; davacı adına hayat standardı esasına göre ikmalen yapılan cezalı tarhiyatta kanuna aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek bozulması istemidir.
Dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle gerekçesi yukarıda açıklanan Vergi Mahkemesi kararı, aynı gerekçe ve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup temyiz istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen iddialar sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına karar verildi.