Danıştay Kararı 3. Daire 1996/6591 E. 1997/2872 K. 16.09.1997 T.

3. Daire         1996/6591 E.  ,  1997/2872 K.
Daire : ÜÇÜNCÜ DAİRE
Karar Yılı : 1997
Karar No : 2872
Esas Yılı : 1996
Esas No : 6591
Karar Tarihi : 16/09/997

VERGİ MAHKEMESİ KARARINA GÖRE İADE EDİLEN DANIŞTAY KARARI ÜZERİNE TEKRAR TAHSİL EDİLEN VERGİLERİN İKİ YARGI KARARI ARASINDA DAVACIDA KALDIĞI SÜRE İÇİN GECİKME ZAMMI İSTENMEYECEĞİ HK.

Davacı adına düzenlenip tebliğ edilen … gün ve … takip nolu ödeme emrine karşı açılan davayı; uyuşmazlığın, davacıya ödenen ihbar tazminatından tevkif yoluyla kesilip, Vergi Mahkemesi kararıyla davacıya iade edilen ve Danıştay bozma kararı uyarınca da davacıdan düzeltme yoluyla yeniden tahsil edilen gelir (stopaj) vergisine bağlı olarak söz konusu verginin davacıya iadesi ile geri alınması arasındaki süre için 6183 sayılı Kanununun 51. maddesine göre gecikme zammı aranılıp aranılmayacağına ilişkin olduğu, olayda davacıya ödenen ihbar tazminatından tevkif yoluyla vadesi içinde kesilen ve vergi dairesine yatırılan gelir vergisinin mahkeme kararıyla davacıya iadesi ve Danıştay kararıyla da davacıdan tekrar geri alınması söz konusu olup, burada belirlenmiş bir vade bulunmadığından, vade tarihi geçmiş ve vadesinde ödenmemiş bir amme alacağı bulunmadığı, ayrıca benzetme yoluyla vadesinde ödenmemiş bir amme alacağının mevcut olduğuda kabul edilemiyeceği, ancak; Danıştay kararı üzerine davacıdan bu verginin geri istenmesi sırasında 213 sayılı Kanunun 112/3. maddesinde gösterildiği gibi bir aylık vade belli olduktan sonra, davacı tarafından verginin belirlenen bu vadede ödenmemesi (iade edilmemesi) halinde bu vade tarihinden itibaren ödeme gününe kadar gecikme zammı uygulanabileceği, halbuki; gecikme zammının bu amaçla değil, iki mahkeme kararı arasındaki verginin davacıda kaldığı süre için uygulandığı, bu durumun yukarda bahsedilen yasa maddesinin lafzı ve ruhu ile bağdaşmadığı, bu nedenle dayanaksız ve haksız bulunan gecikme zammının tahsili amacıyla düzenlenen ödeme emrinin iptali gerektiği gerekçesiyle kabul ederek ödeme emrini iptal eden ….. Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının, 6183 sayılı Kanunun 51. maddesine göre düzenlenen ödeme emrinin yasaya uygun olduğu ileri sürülerek bozulması istemidir.
Dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle gerekçesi yukarıda açıklanan Vergi Mahkemesi kararı, aynı gerekçe ve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup temyiz istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen iddialar sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına karar verildi.