Danıştay Kararı 3. Daire 1991/1478 E. 1992/430 K. 05.02.1992 T.

3. Daire         1991/1478 E.  ,  1992/430 K.
Daire : ÜÇÜNCÜ DAİRE
Karar Yılı : 1992
Karar No : 430
Esas Yılı : 1991
Esas No : 1478
Karar Tarihi : 05/02/992

TOPLU GEZİLER İÇİN OTOBÜSÜNÜ KİRAYA VEREN YÜKÜMLÜLERİN YOLCU TAŞIMA BİLETİ KESMESİ VE YOLCU LİSTESİ DÜZENLEMESİ GEREKMEDİĞİ HK.

Otobüs işletmeciliği işiyle uğraşan davacıya ait araçta düzenlenen tutanakla, yolculara bilet kesilmediğinin tesbiti üzerine adına kesilen özel usulsüzlük cezasına karşı açılan davayı; davacıya ait otobüste düzenlenen tutanakla; davacının otobüsüyle şehirlerarası yolcu taşımadığı, beş günlük gezi programı dahilinde toplu seyahat edildiğinin tesbit edildiği, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 240.maddesinin B bendinden yolcu taşıma biletinin ve yolcu listesinin, şehirler arası yolcu taşıma işlerini yapan mükelleflerin düzenlemek zorunda oldukları belirtilmiş olup, dava konusu olayda, davacının şehirlerarası yolcu taşımadığı, toplu seyahat için otobüsü beş günlüğüne … liraya kiraya verdiği, yolcular için yolcu bileti ve yolcu listesi düzenlemek zorunda olmadığı, bu durumun Maliye ve Gümrük Bakanlığınca yayımlanan 177 sayılı Vergi Usul Kanunun genel tebliğinde de açıklığa kavuşturulmuş olduğu gerekçesiyle kabul ederek, kesilen özel usulsüzlük cezasını kaldıran Vergi Mahkemesi kararının bozulması istemidir.
Dayandığı hukuki ve kanuni nedenler gerekçesi yukarıda açıklanan … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararı, aynı gerekçe ve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup temyiz istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen iddialar sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına karar verildi.

AYRIŞIK OY:
Maliye ve Gümrük Bakanlığının yayınladığı 177 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu genel tebliğinde; seferleri için yolcu bileti kesmeye ve yolcu listesi tanzim etmeye yönelik mecburiyete bazı hallerde istisna getirilmiş, turizm organizasyonu yapan firma ile kiralayan vasıta sahibi arasında akdedilen bir kira sözleşmesinin varlığından veya vasıta sahibi tarafından düzenlenen, seyahat yerlerini ve süresini gösteren bir fatura bulunması halinde, seferlerinde yolcu bileti kesme ve yolcu listesi tanzim etme mecburiyetinde olmıyacakları açıklanmıştır.
213 sayılı kanunun 240.maddelerinin B bendi hükmüyle vaz edilen bilet kesme ve yolcu listesi tanzim etme mecburiyeti, ancak, yukarıda açıklanan kira sözleşmesinin ibrazı ile veya tura ait tanzim edilmiş bir faturanın varlığı ile ortadan kalkmaktadır.
Bir vasıta sahibinin, genel tebliğde şart koşulan bu belgeleri ibraz etmeden mücerret bir beyanla ben tur düzenliyorum demesiyle, kanunların kendisine yüklenmiş olduğu belge düzenleme mecburiyetinden kurtarılamaz.
Şehirlerarası otobüs işletmesi mükellefiyeti bulunan mükellefin, genel tebliğin şart gördüğü kira sözleşmesi veya tur faturasını yoklamada da ibraz etmediği tesbitlidir.
Bu hal karşısında, kendisinin; seferleri için bilet kesme ve yolcu listesi tanzim etme mecburiyetinde olmayan mükellef olarak kabul edilmesi mümkün değildir.
Bu itibarla, mükellef hakkında otobüsüyle şehirler arası yolcu taşıdığı ve bilet kesme mecburiyetinde olduğu halde yolcu bileti kesmediği sebebine dayanılarak özel usulsüzlük cezası salınmasında kanuna aykırılık olmadığından, bu cezayı kaldıran mahkeme kararında mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.
Bu sebeple vaki temyiz talebinin kabulü gerekeceği oyu ile aksi yolda ki çoğunluk kararına iştirak etmiyorum.