Danıştay 2. Daire Başkanlığı 2022/4311 E. , 2022/6766 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/4311
Karar No : 2022/6766
YETKİLİ YARGI YERİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN KARAR
Ağrı Valiliği … Müdürlüğü kadrosunda … Sınıf … olarak görev yapmakta iken … tarihinde re’sen emekli edilen ve … tarihinde ilişiği kesilen davacı … tarafından; … Sınıf Emniyet Müdürü rütbesine tenzil edilmesine ilişkin … günlü işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı özlük ve diğer haklarının geriye dönük olarak işletilecek yasal faizi ile birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle Emniyet Genel Müdürlüğüne karşı açılan davada; İzmir 7. İdare Mahkemesince, dava açma tarihi itibarıyla davacı emekli olmuş ise de, uyuşmazlığın, davacının rütbe tenzili ile ilgili olduğu ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 33/3. maddesi kapsamında bulunduğu dikkate alındığında, maddede belirtilen “ilgilinin görevli bulunduğu yer” ibaresinden emekli olmadan önceki “son görev yapılan yerin” anlaşılması gerektiği sonucuna varılmakta olup; bu itibarla uyuşmazlığın görüm ve çözümünde, emekli olmadan önceki son görev yaptığı yer olan Ağrı ilinin idari yargı yönünden bağlı olduğu Erzurum İdare Mahkemesi yetkili olduğu yolunda verilen 05/10/2022 günlü, E:2022/1047, K:2022/199 sayılı karar ile Erzurum 1. İdare Mahkemesince, her ne kadar rütbe tenzili işleminin davacının terfi ve yükselmesine ilişkin olsa da dava konusu işlemin tesisi ve dava tarihi itibarıyla kamu görevlisi olmayan davacı tarafından açılan iş bu davada, 2577 sayılı Kanun’un 33/3. maddesindeki özel yetki kuralının uygulanmasına imkan bulunmadığıdan, 2577 sayılı Kanun’un 32/1 maddesinde yer alan genel yetki kuralı uyarınca, iş bu davanın görüm ve çözüm yetkisinin uyuşmazlık konusu yapılan işlemi tesis eden idarenin bulunduğu Ankara ilinin yargı yetkisi bakımından bağlı olduğu Ankara İdare Mahkemesine ait olduğuna ilişkin olarak verilen 08/11/2022 günlü, E:2022/2125, K:2022/2011 sayılı karar ile Ankara 4. İdare Mahkemesince, dava açma tarihi itibarıyla davacı, 2. sınıf emniyet müdürü olarak emekli olmuş ise de uyuşmazlığın, davacının rütbe tenzili ile ilgili olduğu ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 33/3. maddesi kapsamında bulunduğu dikkate alındığında, maddede belirtilen “ilgilinin görevli bulunduğu yer” ibaresinden emekli olmadan önceki “son görev yapılan yerin” anlaşılması gerektiği sonucuna varılmakta olup, bu itibarla uyuşmazlığın görüm ve çözümünde, 2577 sayılı Kanun’un 33/3. maddesi uyarınca, emekli olmadan önceki son görev yaptığı yer olan Ağrı ilinin idari yargı yönünden bağlı olduğu Erzurum İdare Mahkemesi yetkili bulunduğu yolunda verilen 24/11/2022 günlü, E:2022/2370, K:2022/2570 sayılı karar üzerine ortaya çıkan yetki uyuşmazlığına ilişkin dosya 2577 sayılı Kanun’un 43/1-b maddesi uyarınca incelenerek gereği düşünüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 32/1. maddesinde; “Göreve ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla bu Kanunda veya özel kanunlarda yetkili idare mahkemesinin gösterilmemiş olması halinde, yetkili idare mahkemesi, dava konusu olan idari işlemi veya idari sözleşmeyi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki idare mahkemesidir.” hükmü yer almaktadır.
Aynı Kanunun 33. maddesinin 2. fıkrasında; “Kamu görevlilerinin görevlerine son verilmesi, emekli edilmeleri veya görevden uzaklaştırılmaları ile ilgili davalarda yetkili mahkeme, kamu görevlisinin son görev yaptığı yer idare mahkemesidir.” hükmüne yer verilmiş, 3. fıkrasında ise; kamu görevlilerinin görevle ilişkisinin kesilmesi sonucunu doğurmayan disiplin cezaları ile ilerleme, yükselme, sicil, intibak ve diğer özlük ve parasal hakları ve mahalli idarelerin organları ile bu organların üyelerinin geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmalarıyla ilgili davalarda yetkili mahkemenin ilgilinin görevli bulunduğu yer idare mahkemesi olduğu kurala bağlanmıştır.
Buna göre, uyuşmazlığın, davacının 3. Sınıf emniyet müdürlüğüne tenzili ile ilgili rütbe terfisiyle ilgili olduğu, bu haliyle yükselme işleminden kaynaklandığı, ancak; dava açma tarihi itibarıyla davacının emekliye ayrılmış olması nedeniyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 33/3. maddesinin olayda göz önünde bulundurulamayacağı hususu dikkate alındığında, davaya konu uyuşmazlığın çözümünde 2577 sayılı Kanun’un 32/1. maddesinde düzenlenen genel yetki kuralı uyarınca dava konusu işlemi tesis eden Emniyet Genel Müdürlüğünün bulunduğu yer olan Ankara ilinin bağlı olduğu Ankara İdare Mahkemesi yetkili bulunmaktadır.
Açıklanan nedenlerle; dava dosyasının, davanın görüm ve çözümünde yetkili olduğu belirlenen Ankara 4. İdare Mahkemesine gönderilmesine, kararın İzmir 7. İdare Mahkemesi ile Erzurum 1. İdare Mahkemesine ve taraflara bildirilmesine, 21/12/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.