Danıştay Kararı 2. Daire 2022/3428 E. 2022/6374 K. 13.12.2022 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2022/3428 E.  ,  2022/6374 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/3428
Karar No : 2022/6374

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Belediye Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; davalı belediyede zabıta memuru olarak görev yapan davacı tarafından, Kırsal Hizmetler Müdürlüğüne memur olarak atanmasına ilişkin … günlü, … sayılı işlemin iptali ile yoksun kaldığı aylık maktu fazla çalışma ücretinin yasal faizi ile birlikte ödenmesi istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : … İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; Mahkemelerinin, “dava konusu işlemin iptaline, tazminat isteminin kabulüne” dair … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının Danıştay İkinci Daire Başkanlığının 13/02/2020 tarih ve E:2016/12325, K:2020/863 sayılı kararı ile “iptale ilişkin kısmının onanmasına, tazminat isteminin kabulüne dair kısmının ise bozulmasına” karar verilmesi ve bu karara karşı yapılan karar düzeltme isteminin aynı Dairenin 17/09/2020 tarihli, E:2020/1359, K:2020/2555 sayılı kararı ile reddi üzerine tekrar esasa alınan davada, Mahkemelerinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının Danıştay İkinci Daire Başkanlığının 23/02/2022 tarih ve E:2021/18587, K:2022/753 sayılı kararı ile bozulması üzerine bozma kararına uyularak; idarece tesis edilen atama işlemi ile davacının önceki görevinde fiilen çalışamaması durumu arasında neden-sonuç ilişkisinin bulunması, atama işleminin, hukuka aykırı bulunarak Mahkeme kararıyla iptal edilmesi ve kesinleşmesi neticesinde İdarenin, iptal kararının amaç ve kapsamına göre yeni bir işlem ya da işlemler yapmak, iptal edilen idari işlemden doğan tüm sonuçları ortadan kaldırmak ve önceki hukuki durumun geçerliliğini sağlamakla yükümlü olduğu, iptal edilen işlem nedeniyle uğranılan zararların tazmininin de bu kapsamda yer aldığından, işlem sebebiyle davacının yoksun kaldığı aylık maktu fazla çalışma ücretlerinin hak ediş tarihlerinden itibaren yasal faizleriyle birlikte ödenmesi isteminin kabulü gerektiği gerekçesiyle dava konusu işlem nedeniyle davacının yoksun kaldığı aylık maktu fazla çalışma ücretlerinin hakediş tarihlerinden itibaren yasal faizleriyle birlikte ödenmesi isteminin kabulü ile davacının yoksun kaldığı aylık maktu fazla çalışma ücretlerinin hakediş tarihlerinden itibaren yasal faizleriyle birlikte davacıya ödenmesine hükmedilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı İdare tarafından; fazla çalışma ücretinin fiili çalışma karşılığı ödenen bir ücret olduğu, davacının fiili çalışması olmadığı halde anılan ücreti talep etmesinin hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek, İdare Mahkemesi kararının bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı İdare üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştayda karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 13/12/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.