Danıştay 2. Daire Başkanlığı 2022/1621 E. , 2023/1265 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/1621
Karar No : 2023/1265
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; … Müdürlüğünde …. olarak görev yapan davacının, “Yetkisini veya nüfusunu kendisine veya başkalarına çıkar sağlamak amacıyla veya kin veya dostluk nedeniyle kötüye kullanmak” fiilini işlediğinden bahisle Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü’nün 8/7. maddesi gereğince meslekten çıkarma cezası ile cezalandırılmasına ilişkin … günlü, … sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
…. İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla davanın reddine hükmedilmiş olup; anılan karar, Danıştay İkinci Dairesinin 24/06/2021 günlü, E:2021/9157, K:2021/2284 sayılı kararıyla bozulmuştur.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti: Bozma kararına uyulmak suretiyle … İdare Mahkemesince verilen temyize konu kararla; dava konusu uyuşmazlıkta, davacının disiplin cezası ile cezalandırılmasına dayanak gösterilen eylemleri nedeniyle, “rüşvet almak, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’na Muhalefet” suçundan dolayı yargılandığı davada, eylemin rüşvet alma niteliğinde olmayıp, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’na aykırılık niteliğinde görüldüğünden 950,00-TL idari para cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği ve bu kararın temyiz edilmeksizin kesinleştiği, bahse konu fiillerinin Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü’nün 8/7. maddesinde yer alan, “Yetkisini veya nüfuzunu kötüye kullanmak” şeklindeki suç tanımına uymadığı ve anılan fiiller yönünden disiplin hukukunda yer alan “tipiklik” şartının gerçekleşmediği anlaşıldığından, davacının söz konusu madde kapsamına girmeyen eylemlerinden dolayı meslekten çıkarma cezası ile cezalandırılmasında hukuka uygunluk görülmediği; diğer yandan davalı idarece, emniyet hizmetlerinin niteliği dikkate alınarak söz konusu disiplin soruşturması kapsamında davacının fiiline uyan başka bir disiplin cezasının verilebileceğinin de açık olduğu gerekçelerine yer verilmek suretiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, kamu personelinin disiplin cezası gerektiren fiillerinin ve bu fiillerin karşılığı olan disiplin cezalarının düzenlendiği mevzuata aykırı hareketlerinin tespit edilmesi durumunda usulüne uygun olarak yürütülecek disiplin soruşturması sonucunda varılacak kanaate göre disiplin cezası uygulanması yoluna gidilebileceği, bu sürenin yasal olarak belirli süreler içerisinde tamamlanması gerektiği, aynı fiil nedeniyle açılmış bir ceza davasının da bulunması halinde disiplin cezasının bu yargılamanın sonucuna bağlı olduğuna dair bir düzenleme bulunmadığı, tam aksine ceza kovuşturmasının disiplin soruşturmasını geciktiremeyeceği, disiplin cezası gerektiren haller arasında yer verilen bazı fiillerin aynı zamanda ceza hukuku anlamında da suç teşkil etmesi durumunda disiplin cezası uygulaması için mutlaka ceza yargılamasında da mahkum olunması veya fiilin bu yargılama sonucunda sübut bulması gerektiği yaklaşımının disiplin hukukunun amacı ve kendine özgü birtakım kurallarıyla bağdaşmadığı, davacının eylemine uyan disiplin cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosyanın tekemmül ettiği görüldüğünden davalı idarenin yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verilmeksizin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştayda karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 16/03/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.